ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна дозволила Польщі проводити пошуково-ексгумаційні роботи

Польська сторона отримала перелік процедур, які повинен здійснити Інститут національної пам'яті.

Україна дозволила Польщі проводити пошуково-ексгумаційні роботи
Фото: EPA/UPG

Україна надала Польщі дозвіл на проведення пошуково-ексгумаційних робіт на своїй території.

Про це повідомляє "Польське радіо" з посиланням на заступника міністра закордонних справ України Василя Боднара і посла Польщі в Україні Бартоша Ціхоцького.

Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація повинна проводитися українськими дослідниками разом з польськими експертами після виконання необхідних формальностей.

Офіційне прохання про відновлення ексгумації Польща подала минулого тижня. Цього тижня, як пояснив Боднар польським журналістам, Україна дала Польщі позитивну відповідь.

"Зараз отримано згоду на проведення таких робіт, це означає, що польська сторона повинна вибрати виконавця. Виконавець, український виконавець, повинен отримати усі дозволи, вибрати місце, де будуть починатися ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу спільно з польськими експертами", - пояснив Боднар.

Як зазначив Ціхоцький, дозвільний документ "містить перелік процедурних дій, які повинен здійснити польський Інститут національної пам'яті, з метою відновлення ексгумації".

"Цей перелік ми передали Інституту нацпам'яті", - додав він.

Нагадаємо, у 2017 році Інститут національної пам'яті України ініціював мораторій на ексгумацію поляків в Україні у зв'язку з актами вандалізму щодо пам'ятників і пам'ятних знаків на українських могилах у Польщі, в тому числі демонтажем українського пам'ятника у с. Грушовичі під Пшемислем.

У грудні 2017 року Президент Петро Порошенко провів переговори з президентом Польщі Анджеєм Дудою з цього приводу. На них була досягнута домовленість про необхідність зняти мораторій на ексгумацію поляків, але цього так і не було зроблено.

Наприкінці серпня 2019 року Президент Володимир Зеленський після переговорів з Дудою сказав, що Україна готова зняти мораторій і запропонував побудувати на кордоні з Польщею меморіал примирення. Також він заявив, що Польща повинна привести до ладу українські пам'ятники.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram