ГоловнаСуспільствоВійна

У районі Станиці Луганської почалося розведення сил, узгоджене 2016 року (оновлено)

Протягом тижня тут не було жодного обстрілу.

У районі Станиці Луганської почалося розведення сил, узгоджене 2016 року (оновлено)
Фото: стопкадр видео

Командувач операції Об'єднаних сил Олександр Сирський зустрівся з представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ для обговорення питання розведення сил у Станиці Луганській. Про це повідомляє прес-центр ООС на своїй сторінці у Фейсбуці.

Протягом зустрічі сторони узгодили, що розведення сил у Станиці Луганській відбудеться впродовж трьох днів - з 26 по 28 червня.

"Розведення сил і засобів на ділянці №1 заплановано проводити протягом трьох діб. У період з 26 по 28 червня. Ще одну добу дано на здійснення офіційної заяви про розведення сил і засобів. І ще одну добу - на проведення інспектування СММ ОБСЄ виконання зобов'язань з розведення й оголошення результатів розведення сторін", - заявили у відомстві.

Сирський підкреслив, що українська сторона повністю готова до виконання взятих на себе зобов'язань.

"Поряд із цим виникає занепокоєння з приводу готовності російської сторони до дзеркальних дій. Особливо щодо виведення з протилежної сторони споруд КПВВ за межі ділянки розведення", - додали в штабі.

Оновлення. Пізніше прес-служба ООС повідомила, що українські підрозділи відійшли з однієї позиції перед КПВВ "Станиця Луганська" близько полудня 26 червня. Це перший етап розведення сил у цій точці.

"За сигналом сигнальних ракет з нашого боку і сторони бойовиків наші військові покинули визначені ОБСЄ позиції. Поки що невідомо, чи відвів свої війська противник, за цим уже стежать представники спостережної місії ОБСЄ. Також очікується днями приїзд представника української Тристоронньої контактної групи Леоніда Кучми для того щоб продовжити роботу над відведенням сторін на визначені Мінськими домовленостями рубежі", - повідомили військові.

Ще восени 2016 року учасники програми Тристоронньої контактної групи підписали угоду про розведення сил і засобів біля трьох населених пунктів на лінії розмежування - Петровського, Золотого і Станиці Луганської. Рамкова угода передбачає розведення сил на кілометр углиб і вшир.

Відведення тоді відбувся лише в районах перших двох населених пунктів - біля Золотого 1 жовтня 2016 року, а біля Петровського - 7 жовтня 2016 року. Біля Станиці Луганської розведення сил відклали, пославшись на обстріли. Після цього відведення сил на зазначеній ділянці постійно зривалося.

Нагадаємо, в суботу, 8 червня, російська сторона зірвала домовленості про розведення сил і засобів поблизу Станиці Луганської, яке було заплановано на 16 червня 2019 року. Бойовики обстріляли населений пункт зі стрілецької зброї. Для початку розведення озброєння необхідне дотримання абсолютного режиму тиші протягом 5 діб або більше.

За минулу добу бойовики здійснили 32 обстріли по позиціях ООС, у результаті чого отримали поранення 5 українських бійців, ще двоє були травмовані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram