ГоловнаСуспільствоЖиття

Окупаційний суд оштрафував кримчанина за український прапор у дворі

Його визнали винним за статтею "пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки".

Окупаційний суд оштрафував кримчанина за український прапор у дворі
Олег Приходько
Фото: "Крым.Реалии"

Підконтрольний Кремлю Сакський районний суд Криму оштрафував на 2 тисячі рублів жителя села Оріхове, проукраїнського активіста Олега Приходька.

Про це повідомляє сайт "Крим.Реалії".

Як розповів сам Приходько, його визнали винним за ч.1 ст. 20.3 Кодексу про адміністративні правопорушення РФ (пропаганда чи публічна демонстрація нацистської атрибутики або символіки).

"Вони дуже довго обдумували вердикт. Суд почався о 4-й дня і закінчився майже об 11-й вечора. 67 сторінок, цілі томи, на мене склали, що я займаюся пропагандою... Усе це фальш. Це все через те, що у мене в машині український і кримськотатарський прапор. І вдома під альтанкою майорить український прапор. Це все через це", - пояснив Приходько.

Він також розповів, що раніше, 21 червня, його викликали в російську прокуратуру. Приходько інкримінують адміністративне порушення за ст.20.3, яке передбачає штраф у розмірі від 1 до 2 тис. рублів з конфіскацією предмета адміністративного правопорушення або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією предмета адміністративного правопорушення.

У лютому співробітники ФСБ РФ провели в будинку Приходька обшук, протягом якого вилучили українську символіку, українські та червоно-чорні прапори, портрет Степана Бандери, техніку і CD.

Після обшуку Приходька відвезли до Сімферополя, де допитували, розпитуючи про його діяльність і зв'язки на материковій частині України. Слідчі дії йому пояснили тим, що напередодні невідомі зруйнували пам'ятник радянським солдатам у парку міста Саки. Приходько розповів, що не був у тому парку вже кілька років.

Він пов'язує ці події зі своєю проукраїнською позицією і з тим, що раніше представляв у Сакському районі політичну партію ВО "Свобода", яка з 2014 року в РФ заборонена.

Російські силовики не коментували обшуків у Приходька.

У червні 2016 року російські силовики вже затримували активіста - за українські номерні знаки на автомобілі.

Нагадаємо, раніше окупаційний суд Криму засудив кримчанина Володимира Балуха до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4 тис. грн) за сукупністю двох кримінальних справ. З 29 березня 2019 року Балух перебуває у ВК-4 в Торжку Тверської області, куди його вивезли проти його волі.

Володимир Балух - житель села Серебрянка Роздольненського району Криму. Після анексії півострова він публічно висловлювався про те, що включення Криму до складу Росії є незаконним. На знак протесту в березні 2014 він вивісив державний прапор України на даху свого будинку. Після цього "влада" півострова почала переслідувати його.

Згодом прапор зірвали, а його намагалися звинуватити в крадіжці запчастин від трактора Т-74 і автомобіля ВАЗ.

Пізніше співробітники російського ФСБ заявили, що на горищі будинку, де живе Балух, виявлено 90 патронів і кілька тротилових шашок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram