ГоловнаПолітика

Клімкін закликав G20 вплинути на Росію для звільнення українських моряків

25 червня закінчився термін, відведений РФ Міжнародним трибуналом для звільнення 24 українських моряків.

Клімкін закликав G20 вплинути на Росію для звільнення українських моряків
Фото: Макс Левин

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав країни "Великої двадцятки" (G20) застосувати всі можливі важелі для впливу на Російську Федерацію для звільнення моряків, які потрапили в російський полон в кінці листопада 2018 року.

Про це він написав у Facebook.

Глава МЗС нагадав, що 25 червня закінчився термін, відведений Росії Міжнародним трибуналом ООН з морського права для реагування на його рішення і звільнення українських моряків.

"Росія, звичайно, продовжує робити вигляд, що це її не стосується. Тільки ось, як на те, всі члени арбітражу, крім російського судді, чомусь думають інакше", - зазначив Павло Клімкін.

Глава МЗС повідомив, що підписав листи міністрам закордонних справ країн G20 і Європейського Союзу із закликом під час наступної зустрічі G20 в Осаці застосувати всі можливі важелі для впливу на РФ для звільнення українських моряків.

"Втім, і наші американські друзі говорили в Буенос-Айресі, що без звільнення українських моряків зустрічі з російським президентом не буде. Це ж багато чого варте. Тому впевнений, що реакція РФ не змусить себе чекати. Найближчим часом", - додав він.

Раніше президент США Дональд Трамп заявив, що зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним на саміті G20 в Японії, який відбудеться з 28 по 29 червня.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не виконуватиме вимоги Міжнародного трибуналу.

Того ж дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив всіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram