ГоловнаСуспільствоЖиття

В офісі омбудсмена розповіли про порушення прав ув'язнених в одеській колонії, де стався бунт

12 червня провели позаплановий моніторинговий візит до ДП "Південна виправна колонія №51".

В офісі омбудсмена розповіли про порушення прав ув'язнених в одеській колонії, де стався бунт
Фото: ombudsman.gov.ua

Під час позапланового моніторингового візиту 12 червня до Південної виправної колонії №51 в Одесі, в якій раніше стався бунт засуджених, виявили низку порушень прав ув'язнених.

Про це повідомляє прес-служба Уповноваженого Верховної Ради з прав людини після візиту до колонії представника омбудсмена в південних областях Олександра Остапенка.

Фото: ombudsman.gov.ua

"Під час спілкування засуджені скаржилися на системні побори в колонії, погану соціально-виховну роботу, необґрунтовані догани, зневажливе ставлення з боку адміністрації та інше. Внаслідок подій, які відбулися в колонії через масову непокору, більшість засуджених засмучені і бояться переведення в інші установи виконання покарань", - йдеться в повідомленні.

Під час візиту також з'ясувалося, що засуджених недостатньо забезпечують питною кип'яченою водою і вони п'ють воду з крана.

Фото: ombudsman.gov.ua

Крім того, штучне освітлення коридорів і сходів занадто тьмяне, а іноді його взагалі немає.

"Перегородки і двері в туалетах не забезпечують достатнього рівня приватності, а іноді відсутні. Душові кімнати не обладнані кабінками. Так, право на приватність і гідне ставлення до ув'язнених в установі не забезпечено", - йдеться в повідомленні.

Фото: ombudsman.gov.ua

Також повідомляється, що засудженим не завжди надають ліки згідно з медичними показаннями.

"Під час огляду в приміщенні медичної частини виявлено хворого з травматичною ампутацією правої верхньої кінцівки. Травма отримана ним на виробництві 9 квітня цього року. Зараз з рани досі не зняті шви", - йдеться в доповіді.

Також повідомляється, що на інформаційних стендах немає інформації про правозахисні організації, контактів Секретаріату Уповноваженого з прав людини Верховної Ради України та його територіальних підрозділів.

"Засуджені взагалі не мають інформації про наявність можливості оскаржити дії адміністрації установи або умови утримання зверненням до Уповноваженого з прав людини", - йдеться в повідомленні.

За підсумком візиту в офісі омбудсмена готують акт реагування.

Нагадаємо, 27 травня в Південній виправній колонії загального режиму №51 в Одесі сталися заворушення, що супроводжувалися пожежею. Постраждали 13 працівників виправної установи, троє з них були госпіталізовані.

Органи прокуратури в Одеській області зареєстрували два кримінальні провадження після бунту у виправній колонії №51. Одне стосується дезорганізації роботи колонії, а друге - звернень і скарг засуджених.

Мін'юст вирішив законсервувати Південну виправну колонію №51 в Одесі. 2 червня з неї вивезли 58 засуджених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram