ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ перелічило загрози через відсторонення Супрун

Влада вимагає від суду терміново повернути їй повноваження в.о. міністра.

МОЗ перелічило загрози через відсторонення Супрун
Фото: Макс Левин

Міністерство охорони здоров'я закликало Окружний адмінсуд Києва якомога швидше скасувати відсторонення Уляни Супрун з посади в.о. міністра.

На сайті Міністерства охорони здоров'я кажуть, що нинішня ситуація створила велику кількість реальних загроз для системи охорони здоров'я. Постраждати можуть тисячі пацієнтів.

"Судове рішення, яке заблокувало роботу міністерства, ставить під загрозу всю трансформацію охорони здоров'я і весь той прогрес, який ми здійснили в боротьбі з корупцією. Так не повинно бути. І так не може бути. Разом з урядом вимагаємо від суду винести рішення негайно", - заявила Супрун на брифінгу у вівторок.

Зокрема, стверджується, що без підпису в.о. міністра майже 390 тисяч доз вакцини КПК не можуть бути доставлені в регіони.

Ліки для хворих на орфанні недуги, як от хвороба Гоше, мукополісахаридоз, муковісцидоз уже доставлено в Україну, але теж не можуть надійти пацієнтам.

Очікують розвезення по регіонах ліки для антиретровірусної терапії людей з ВІЛ/СНІД. Є ризик переривання лікування певних категорій пацієнтів, які приймають окремі препарати (лопінавір/ритонавір).

В Україну доправили низку препаратів для лікування туберкульозу, які теж перебувають на складі.

Препарат для лікування раку молочної залози - тамоксифен - є на складі, але його не можуть доправити пацієнтам.

954 тисячі доз вакцини проти поліомієліту (ОПВ) не розвезено в регіони. Наявного в регіонах обсягу вакцин вистачить лише на місяць. Без оперативного розвезення вже з березня може виникнути дефіцит вакцин.

Особливо загрозлива ситуація з ліками для хворих на рак щитовидної залози, заявили в Міністерстві охорони здоров'я. На центральному складі лежать радіофармацевтичні препарати, максимальний термін придатності яких - 21 день. Ліки прибуло в Україну минулого тижня і було готове для розвезення в лікарні. Що залишився термін придатності становить 13 днів, але МОЗ України не може підписати наказ про розподіл і доставку препаратів.

Також МОЗ вказало на проблеми, які виникають через рішення суду з реєстрацією та перереєстрацією ліків; прийняттям стратегії розвитку медичної освіти; проведенням іспиту для студентів-стоматологів та т.ін.

Нагадаємо, що відсторонення Супрун - забезпечувальна міра за позовом нардепа Ігоря Мосійчука. Суддя, який розглядає скаргу Кабміну на відсторонення, вже понад добу перебуває в дорадчій кімнаті і не виносить рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram