ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ викрила найнятих Росією інтернет-провокаторів для поширення паніки в Україні

Вони поширювали повідомлення про "загальну мобілізацію", фото "порожніх" прилавків і повідомлення про "вилучення майна для армії".

СБУ викрила найнятих Росією інтернет-провокаторів для поширення паніки в Україні
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки викрили мережу інтернет-провокаторів, які за завданням російських спецслужб поширювали в соцмережах фейкові повідомлення для нагнітання паніки після введення в Україні воєнного стану.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Як з'ясувалося, житель міста Кам'янське Дніпропетровської області поширював інформацію з публічними закликами до зміни територіальної цілісності країни.

"Під час обшуків у нього виявили електронне листування з громадянами РФ і жителями тимчасово анексованого Криму, які ставили перед ним завдання. «Вказівки» російських кураторів передбачали, зокрема, публікацію статей щодо «правомірності» дій Військово-морських сил РФ поблизу Керченської протоки і осуд дій українських моряків", - повідомили в СБУ.

Крім того, куратори надсилали для поширення повідомлення нібито від української влади з вказівками про "вилучення у громадян автомобілів для для військових потреб", фейкові фото порожніх продуктових прилавків магазинів на території України, великих черг на автозаправних станціях, повісток з військкоматів нібито для "загальнодержавної мобілізації".

Фото: ssu.gov.ua

Фото: ssu.gov.ua

"За задумом російських спецслужб, залучення саме жителів України до поширення неправдивих матеріалів дозволяє створити ілюзію «правдивості» повідомлень", - відзначили в СБУ.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 110 КК (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Слідство продовжує встановлювати кураторів та інших учасників мережі провокаторів.

Нагадаємо, після збройного захоплення Росією трьох українських кораблів біля Керченської протоки в 10 областях України було введено воєнний стан без загальної мобілізації і обмеження конституційних прав і свобод громадян. Наступного дня Міноборони попередило про розсилку фейкових СМС із закликом громадянам з'явитися у військові комісаріати.

Також Рада призначила чергові президентські вибори на 31 березня 2019 року. Призначення голосування на цю дату було однією з вимог низки фракцій під час голосування за введення воєнного стану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram