ГоловнаСуспільствоЖиття

У Сімферополі кримськотатарський активіст отримав 12 діб арешту за пост у Facebook

Вранці в будинку Мустафаєва силовики провели обшук.

У Сімферополі кримськотатарський активіст отримав 12 діб арешту за пост у Facebook
Архив
Фото: vesti.ru

Підконтрольний Кремлю Київський районний суд Сімферополя заарештував на 12 діб кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва, у якого вранці російські силовики також провели обшук.

Про це повідомляє "Крим.Реалії".

Мустафаєва звинуватили в порушенні статті 20.3 КоАП Росії (пропаганда або публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій). За версією слідства, в серпні 2014 року він опублікував на своїй сторінці у Facebook пост із символікою організації "Хізб ут-Тахрір", яку визнали в РФ незаконною.Адвокати активіста стверджують, що експертизу публікації проводив фахівець з неналежною кваліфікацією - за освітою історик. У зв'язку із цим юрист Назім Шейхмамбетов подав клопотання про залучення до аналізу запису кваліфікованих релігієзнавців: російського муфтія Криму Еміралі Аблаєва та його заступника Айдера Ісмаїлова. У задоволенні клопотання відмовлено.

Вранці в будинку Мустафаєва силовики провели обшук, під час якого його прийшли підтримати близько 50 осіб.

У лютому 2017 року в будинку Мустафаєва також проводили обшук у справі про демонстрацію "екстремістської символіки". Тоді силовики вилучили в нього комп'ютерну техніку і кілька книг. Усіх, хто прийшов підтримати активіста, знімав подію на відео і транслював дії силовиків у соцмережах, також тоді затримали.

Нагадаємо, захисники заарештованих і засуджених у "справі Хізб ут-Тахрір" кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою. Адвокат Еміль Курбедінов зазначає, що переслідувані в цій справі російськими правоохоронними органами - переважно кримські татари, а також українці, росіяни, таджики, азербайджанці і кримчани іншого етнічного походження, які сповідують іслам.

Представники міжнародної ісламської політичної організації "Хізб ут-Тахрір" називають своєю місією об'єднання всіх мусульманських країн в ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього і кажуть, що зазнають несправедливого переслідування в Росії. Верховний суд Росії заборонив "Хізб ут-Тахрір" 2003 року, включивши у список 15 об'єднань, названих "терористичними".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram