ГоловнаСуспільствоОсвіта

Підручники для першокласників потраплять до шкіл у жовтні, а для 10-класників - у листопаді

Гриневич звинувачує видавництва в блокуванні друку шкільних підручників.

Підручники для першокласників потраплять до шкіл у жовтні, а для 10-класників - у листопаді
Фото: firtka.if.ua

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич звинувачує видавництва в блокуванні процесу друкування підручників для шкіл.

Про це вона заявила на засіданні уряду в середу, передає "Інтерфакс-Україна".

"Цього року прогнозований тираж друкування підручників 18,5 млн примірників, що майже в 2,5 раза більше, ніж було щороку. Ми друкуємо три лінійки підручників у зв'язку з реформою, також друкуємо двомовні словники для шкіл з мовою навчання національних меншин, хрестоматії та інші підручники й методичні матеріали", - сказала Гриневич.

За словами міністра, 80% підручників для п'ятих класів уже доправлено на обласні бази. Також продовжується друк і починається доправлення підручників для першого класу (прогноз: вересень-жовтень). Підручники для десятих класів нині друкуються і будуть доправлені до шкіл у листопаді.

Гриневич також зазначила, що всі підручники доступні для скачування в електронному вигляді на сайті Міносвіти.

Міністр наголосила, що така ситуація склалася у зв'язку з низкою проблем, які не залежали від міністерства.

"Перше - блокування закупівель видавництвами через судові позови. Через що видавництва змушують нас надавати грифи і допускати до друку відверто неякісні підручники", - пояснила Гриневич, зазначивши, що мовиться, зокрема, про підручники з плагіатом і помилками.

"І уявіть собі, суди дають їм позитивні рішення", - сказала міністр.  

"Друга причина, це такий (великий, - ред.) обсяг підручників і обмежені поліграфічні можливості українських поліграфічних підприємств... Третя причина - погана процедура експертизи підручників, яка залишилася, попри наші спроби це вдосконалити", - додала вона.

Таким чином, на думку Гриневич, наступного року необхідно буде виходити на міжнародні поліграфічні ринки.

Нагадаємо, цьогоріч для першокласників держава надрукує 4,12 млн екземплярів підручників загальною вартістю 198,77 млн гривень.

Підручники для Нової української школи розміщено у вільному доступі на сайті Інституту модернізації освіти. Школи можуть подавати заявки на цікаві для них підручники, і проекти, які набрали понад 40 тис. заявок, надходять до друку за рахунок держбюджету.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram