ГоловнаСуспільствоЖиття

Горішні Плавні очолили рейтинг міст з найчистішим повітрям

Найвище забруднення зафіксовано в Маріуполі.

Горішні Плавні очолили рейтинг міст з найчистішим повітрям
Фото: EPA/UPG

Місто Маріуполь (Донецька обл.) за індексом забруднення атмосфери, який враховує ступінь забруднення атмосферного повітря за п'яти пріоритетними забруднювальними домішками, знову опинилося на першому місці в січні-червні 2018 року серед 39 міст України. Найменше забруднення зафіксовано в Горішніх Плавнях Полтавської області, пише "Інтерфакс-Україна".

У Центральній геофізичній обсерваторії ім. Б. Срезневського повідомили, що серед міст з високим рівнем забруднення у першому півріччі поряд з Маріуполем "лідирують" Одеса, Луцьк, Кам'янське, Дніпро, Київ, Миколаїв, Слов'янськ, Кривий Ріг, Краматорськ, Рубіжне, Лисичанськ, Запоріжжя. "Всі ці міста оцінюються як з високим рівнем забруднення", - констатували в ЦГО.

За підсумками всього 2017 року рівень забруднення атмосфери в Маріуполі і Дніпрі характеризувався як дуже високий, в інших містах - високий.

Читайте: Україна встановила ціль щодо викидів парникових газів на 2050 рік

В обсерваторії пояснили, що високий рівень забруднення атмосферного повітря зазначених міст був зумовлений здебільшого підвищеним вмістом специфічних шкідливих речовин - формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, з основних домішок - завислих речовин, діоксиду азоту, оксиду вуглецю.

Оцінка стану забруднення атмосферного повітря в містах України здійснювалась за даними спостережень в 39 містах на 129 стаціонарних постах державної системи моніторингу гідрометеослужби. В атмосфері визначався вміст 22 забруднювальних речовин, включаючи вісім важких металів.

Читайте: Повітря міста Києва та стан здоров'я наших дітей

Найменш забруднене повітря у січні-червні 2018 року було в таких містах, як Горішні Плавні Полтавської обл. (на 39-му місці), Ізмаїл (38), Світловодськ (37), Чернівці (36) і Харків (35).

У висновках вчених за підсумками спостережень 2017 року йдеться, що минулого року стан забруднення навколишнього природного середовища на території України практично не зменшився і залишився досить високим. За останні роки несприятлива якість природного середовища, насамперед атмосферного повітря і поверхневих вод, як правило спостерігається в місцях проживання більшої частини населення країни (урбанізована територія і промислові зони).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram