ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Кожен п'ятий українець виступає проти вакцинації дітей, - опитування

Підтримка обов'язкової вакцинації - близько двох третин населення.

Переважна більшість українців підтримує добровільну і обов'язкову вакцинацію дітей, але кількість її супротивників перевищує 20%.

Про це свідчить соціологічне опитування групи "Рейтинг", проведене в червні 2018 року. Під час дослідження опитали 1200 осіб методом особистого формалізованого інтерв'ю. Помилка репрезентативності дослідження - не більш ніж 2,8%.

73% респондентів заявили, що підтримують добровільну вакцинацію дітей проти таких хвороб, як поліомієліт, кір, туберкульоз, гепатит B, дифтерія та ін. 21% - не підтримують. У разі обов'язкової вакцинації рівень підтримки дещо знижується: 66% - підтримують, 27% - не підтримують.

Фото: ratinggroup.ua

Добровільна вакцинація дещо краще сприймається молодими респондентами і жінками. Зате за обов'язкову вакцинацію відносно частіше висловлювалися люди старшого віку.

Фото: ratinggroup.ua
Фото: ratinggroup.ua

Всесвітня організація охорони здоров'я наполягає, що вакцинація необхідна для підтримки колективного імунітету. Якщо перестати робити щеплення, такі рідкісні тепер хвороби, як коклюш, поліомієліт і кір, незабаром знову стануть поширеними.

Ліцензовані вакцини безпечні, вони проходять ретельну перевірку в рамках декількох етапів випробувань і тільки після цього визнаються придатними до використання. У більшості випадків реакції на вакцинацію, наприклад, біль у руці або дещо підвищена температура, як правило, незначні і швидко минають. Набагато вища ймовірність серйозно постраждати від хвороби, якій запобігає вакцинація, ніж від самої вакцини. Наприклад, при захворюванні на поліомієліт може розвинутися параліч, кір може викликати енцефаліт і сліпоту, а деякі захворювання, яким запобігає вакцинація, можуть навіть призвести до смерті.

Зв'язку між вакцинами й аутизмом або розладами аутистичного спектру не існує.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram