ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ПРООН доставила в Україну сироватку від ботулізму

Чотири людини померли від цієї хвороби з початку року.

ПРООН доставила в Україну сироватку від ботулізму
Фото: undp.org

Програма розвитку ООН доставила в Україну як гуманітарну допомогу сироватку від ботулізму.

"До України прибула партія сироваток проти ботулізму. Другий рік поспіль сироватки канадського виробництва, на прохання Міністерства охорони здоров'я України, як гуманітарну допомогу надає ПРООН", - йдеться в повідомленні на сайті ПРООН.

Антитоксин канадського виробництва передано на спеціалізований склад Міністерства охорони здоров'я минулого тижня, і 30 червня першу сироватку вже ввели жителю Херсонської області, у якого діагностували ботулізм.

Цього року Міністерство охорони здоров'я України вперше включило антитоксин в централізовані закупівлі для формування запасу сироватки. До моменту постачання антитоксину за процедурою централізованих закупівель міжнародними організаціями потреба в сироватці буде забезпечуватися за рахунок партії, доставленої на минулому тижні.

З початку 2018 року в Україні зафіксували 46 випадку ботулізму. Чотири людини померли від цієї хвороби.

Харчовий ботулізм є важкою, потенційно смертельною, але відносно рідкісною хворобою. Це інтоксикація, зазвичай викликається в результаті споживання високоактивних нейротоксинів, ботулотоксинів, що утворюються в заражених харчових продуктах. Ботулізм не передається від людини людині.

Ботулотоксини потрапляють в організм при споживанні продуктів, які не пройшли належну обробку, в яких бактерії або спори виживають і виробляють токсини. Основною причиною ботулізму людини є харчова інтоксикація, але він може бути викликаний кишковою інфекцією у дітей грудного віку, рановими інфекціями і в результаті вдихання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram