ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Гройсман: повернення до "старих брудних схем" закупівлі ліків не буде

"Ми налаштовані на жорстку відсіч тим, хто хоче повернути схеми. А таких охочих я бачу достатньо".

Гройсман: повернення до "старих брудних схем" закупівлі ліків не буде
Фото: Владислав Мусиенко

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна не буде повертатися до "старих брудних схем" закупівлі ліків.

Про це він сказав на розширеній нараді з питань забезпечення ліками в понеділок.

"У нас було два варіанти - закуповувати [ліки], як це було завжди - за завищеними цінами на 20%, 40%, 60%, 70%, або перейти до системи міжнародних закупівель, де авторитетні міжнародні організації, із суворим дотриманням, у тому числі міжнародного законодавства щодо прозорості, беруть участь у цих тендерах. Як показав досвід, ці тендери доволі ефективні, доступні", - сказав Гройсман.

Прем'єр додав, що перехід на систему міжнародних закупівель серйозно вдарив по корупційних схемах, які "були годівницею для наближених".

"Тому ми сьогодні чуємо: потрібно скасувати міжнародні закупівлі, потрібно закуповувати за іншою системою. З'являється дуже багато неправдивої інформації про ліки в Україні", - сказав він.

"Тут є дві причини. Перша - спроби відновити старі брудні схеми закупівлі ліків. І друга - просто популізм, який ґрунтується на бажанні сподобатися", - заявив він.

Гройсман підкреслив, що повернення старих схем він допускати не збирається.

"Я можу допустити тільки одне: щоб ліки закуповувалися в країні за мінімальними цінами. Ніяких інших повернень до схем бути не може ... Ми повинні бути налаштовані на жорстку відсіч усім тим, хто хоче повернути старі брудні схеми. А таких охочих я сьогодні бачу достатньо", - сказав він.

За словами міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, перехід на міжнародні закупівлі призвів до суттєвого поліпшення із забезпеченням ліками.

"Великі зміни почалися в 2016 році. Завдяки закупівлям через міжнародні організації ми змогли закупити 60% у виробників безпосередньо. Це означає, що таких ліків, як цитарабін, який необхідний у лікуванні онкогематології, ми могли закупити майже вдвічі більше, тому що ціна була меншою", - сказала вона.

Нагадаємо, що одним із критиків нинішньої системи закупівлі ліків останнім часом стала Юлія Тимошенко, лідер президентської гонки. Вона, зокрема, зажадала провести ревізію за 2015-2018 роки закупівлі ліків за державний рахунок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram