ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ запустило мобільний додаток для перевірки призначених ліків

Пацієнт може перевірити наявність препарату в переліку або знайти дешевший аналог.

МОЗ запустило мобільний додаток для перевірки призначених ліків
архивное фото
Фото: politica-ua.com

Міністерство охорони здоров'я презентувало новий модуль безкоштовного мобільного додатку "Ліки Контроль", який дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів. Про це повідомляє прес-служба міністерства.

"Кожен пацієнт повинен усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він повинен отримати їх у повному обсязі на весь курс лікування. Кожен лікар у лікарні знає, що є в короткому списку ліків, якими він може лікувати свого пацієнта. Завдяки новому модулю в програмі "Ліки Контроль" пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантуються безкоштовно, і з'ясувати, чи не забули про них сказати в лікарні", - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Додаток допомагає дізнатися всі подробиці про потрібні ліки відразу біля аптечного віконця або в кабінеті лікаря, а саме:

  • перевірити, чи входять потрібні пацієнтові препарати в програму "Доступні ліки" і в Нацперелік;
  • знайти дешевші, але такі ж ефективні аналоги;
  • ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
  • перевірити ліки візуально на предмет підробки.

"Ми плануємо найближчим часом закінчити розробку автоматизованої електронної скарги в разі, якщо пацієнт не отримав у лікарні ліків, що входять у Нацперелік. Ця скарга буде адресуватися головному лікарю установи і в місцевий департамент охорони здоров'я з копією в МОЗ, і дозволить пацієнтові, докладаючи мінімумом зусиль, захистити своє право на безкоштовне лікування", - розповіла Вікторія Тимошевська, директор програми "Громадське здоров'я" Міжнародного фонду "Відродження".

Нагадаємо, за даними загальнонаціонального дослідження "Індекс Здоров'я. Україна", в 2017 році кожен пацієнт під час лікування в стаціонарі в середньому витратив 2468 грн. Кожен четвертий пацієнт узагалі відмовлявся від госпіталізації через нестачу коштів, а близько 60% респондентів відзначили, що були проблеми з оплатою ліків і товарів медичного призначення під час госпіталізації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram