ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ анонсувало ліцензування лікарів

Система атестації діятиме до 2020 року.

МОЗ анонсувало ліцензування лікарів
Фото: Сергей Нужненко

У Міністерстві охорони здоров'я презентували перехід до професійного ліцензування лікарів.

"Сьогодні діє система атестації, що підтверджує стаж, але не професіоналізм і не якість роботи. Держава володіє монополією на послуги з підвищення кваліфікації. Водночас, фактично немає дієвого механізму персональної відповідальності перед пацієнтом за якість наданої медичної допомоги", - йдеться на сайті міністерства.

Повідомляється, що введення ліцензування передбачає зміни з моменту вступу в медичний університет. Студенти, які почали навчатися з 2016 року на магістерській програмі після здавання всіх необхідних іспитів - на третьому, шостому курсі, в інтернатурі та резидентурі - стануть фахівцями з професійної ліцензії.

Вже введено прохідний бал 150 за обов'язкові предмети як для студентів-бюджетників, так і для студентів-контрактників. Бюджетні місця будуть розподілятися серед найсильніших абітурієнтів у ті медичні виші, які вони обрали.

Передатестаційні цикли скасовуються. Лікарю надається право обирати, де вчитися і які курси проходити. Система нарахування балів змінюється - буде зараховуватися як формальна, так і самоосвіта та неформальна освіта. Система атестації діятиме до 2020 року.

Ліцензію потрібно підтверджувати кожні три роки. Під час підтвердження ліцензії буде враховуватися особисте освітнє портфоліо та історія медичної практики. У разі недбалості або суттєвих помилок лікаря ліцензія може бути припинена або анульована.

Органом, що видає ліцензії, стане Ліцензійна рада з 30 обраних лікарів. Можливе залучення до складу Ліцензійної ради закордонних експертів. Перехідний період триватиме 5 років: 2020-2024.

Лікарі здаватимуть спеціальний ліцензійний іспит. Також Україна визнає ліцензії країн ЄС, США, Ізраїлю, Канади, Японії.

Раніше повідомлялося, що МОЗ оприлюднило концепцію реформування екстреної медичної допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram