ГоловнаСуспільствоПодії

Площу лісової пожежі в Чорнобильській зоні вдалося зменшити до 6 гектарів (оновлено)

На місці виникнення пожежі знайдено смолоскипи.

Площу лісової пожежі в Чорнобильській зоні вдалося зменшити до 6 гектарів (оновлено)
Фото: facebook.com/MykolaChechotkin

Уранці 5 червня в Чорнобильській зоні відчуження розпочалася лісова пожежа.

Прес-служба ДСНС України повідомила, що спочатку загорілася суха трава, потім пожежа поширилася на лісовий масив на площі близько 10 га.

До гасіння пожежі залучили 29 одиниць техніки та 126 осіб ДСНС, ДП "Чорнобильська пуща" та транспортного відділу міста Чорнобиль.

Вогонь намагаються ліквідувати із застосуванням авіації - використовують два літаки Ан-32П і вертоліт Мі-8, які здійснили два скидання води.

Оновлення. Після займання лісу в Чорнобильській зоні радіаційний фон у Києві і на промисловому майданчику ЧАЕС перебуває в межах норми. Про це повідомив голова ДержНС Микола Чечоткін.

"У Києві радіаційний фон становить 10 мкР/год (безпечний рівень - до 30 мкР/год). У місті Чорнобиль радіаційний фон становить 24,1 мкР/год (безпечний рівень - до 50 мкР/год). На промисловому майданчику Чорнобильської АЕС радіаційний фон становить 50,7 мкР/год (безпечний рівень - до 140 мкР/год)", - написав він у Фейсбуці.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман також запевнив, що ситуація перебуває під контролем.

"Спеціальні служби застосовують усіх необхідних заходів. Радіаційний фон безпечний. У Києві і в самому Чорнобилі, зокрема на майданчику Чорнобильської АЕС, він значно нижчий від допустимої позначки. Тому хвилюватися не варто. Наголошую ще раз: ситуація під повним контролем!" - написав він на своїй сторінці у Фейсбуці.

Оновлення 19:50. Водночас синоптик Наталка Діденко повідомила, що незважаючи на те, що інформації про підвищений радіаційний фон немає, вітер несе дим з пожежі у бік столиці.

"Інформації про підвищений радіаційний фон немає. А ось що нам повинно бути цікаво - напрямок вітру. І вітер у Києві зараз північний, північно-східний, 6-7 метрів на секунду", - написала вона.

Оновлення 20:53. "Рудий ліс", який був за часів вибуху Чорнобильської АЕС, захоронено. На його місці виріс новий ліс. І саме він, за даними джерела ZN.UA, загорівся вранці 5 червня.

Як наголосило джерело, природні умови не сприяють ефективному гасінню, бо сухо, спекотно і вітряно. За його даними, рівень радіації у зоні піднявся, але не вийшов за межі норми.

Оновлення 22:29. Станом на 21:00 площу лісової пожежі вдалося зменшити з 12 до 6 гектарів, повідомив голова ДержНС Микола Чечоткін під час брифінгу. Продовжується гасіння окремих осередків загоряння. Ситуація перебуває під контролем. Загрози поширення пожежі за межі зони відчуження немає, запевнили у відомстві.

Повідомляють, що застосування авіації для гасіння пожежі завершено. Продовжують роботу наземні підрозділи ДержНС.

У зоні спалаху, Києві та Київській області здійснюється посилений дозиметричний контроль. Станом на 21:00 у Києві радіаційний фон становить 11-12 мкР/год, що відповідає природному фону в столиці.

На місці виникнення пожежі у Чорнобильській зоні відчуження було виявлено смолоскипи.

"Зараз слідчі органи встановлюють їх походження і взагалі, чи мають вони стосунок до пожежі", - повідомив Чечоткін.

Оновлення 00:22. До гасіння пожежі в Чорнобильській зоні залучено 34 одиниці техніки і 153 осіб, у тому числі два літаки Ан-32П і вертоліт Мі-8, повідомляє прес-центр ДержНС.

Авіація ДержНС здійснила 25 вильотів і скинула 98 тонн води. Зокрема, два літаки Ан-32П зробили вісім вильотів і скинули 64 тонни води. Ще 34 тонни води скинув пожежний вертоліт Мі-8, який здійснив 17 вильотів.

Нагадаємо, навесні 2015 року в Чорнобильській зоні сталася найбільша лісова пожежа з 1992 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram