ГоловнаСуспільствоВійна

У перекиданні "Бука", який збив MH17, брав участь офіцер ГРУ Іванніков, - BellingCat

Раніше він був міністром оборони Південної Осетії і одним з кураторів ПВК "Вагнер".

У перекиданні "Бука", який збив MH17, брав участь офіцер ГРУ Іванніков, - BellingCat
Уламки ракети, якою збили малайзійський "Боїнг" на Донбасі

Розслідувачі BellingCat встановили особу одного з учасників телефонних переговорів сепаратистів, які обговорювали процес доставки з Росії в Донецьку область зенітно-ракетного комплексу "Бук", з якого збили пасажирський "Боїнг" влітку 2014 року.

Про це повідомляє "Новая газета".

Дослідники прийшли до висновку, що Андрій Іванович з позивним "Оріон", який фігурує в матеріалах міжнародного розслідування катастрофи рейсу MH17, - це офіцер ГРУ Олег Володимирович Іванніков.

Раніше він був міністром оборони Південної Осетії (де фігурував під іменем Андрій Іванович Лаптєв), а також куратором Приватної військової компанії Вагнера на Донбасі.

Імовірне фото офіцера ГРУ Іваннікова
Фото: novayagazeta.ru
Імовірне фото офіцера ГРУ Іваннікова

Як відомо, у перехоплених розмовах сепаратистів, які супроводжували "Бук", згадуються позивні якогось Миколайовича "Дельфіна" і Андрія Івановича "Оріона". У їхній бесіді йдеться про те, що установку доправили в Донецьку область з Росії в конвої з декількох машин.

Розмова відбулася 17 липня о 09:22 - за кілька годин до аварії.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року Boeing 777, що виконував рейс MH17 "Малайзійських авіаліній", зазнав аварії над сходом України. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули. Більшість пасажирів були громадянами Нідерландів.

24 травня 2018 року Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, базованій у Курську. Україна зробила аналогічні висновки наступного дня після катастрофи.

Розслідувачі з Bellingcat 2017 року знайшли фотографію "Бука", з якого збили лайнер, зняту на території військової частини в селищі Маршала Жукова під Курськом. Ще одна доповідь була присвячена водіям вантажівок у колонах, які перевозили російські "Буки" в червні і липні 2014 року.

За фотографіями водія Дмитра З. дослідники встановили особи ще сімох людей з 69-ї окремої бригади матеріального забезпечення (в/ч 11385), які брали участь у транспортуванні "Буків" (у тому числі "Бука 332", з якого збили MH17) з Курська на різні ділянки російсько-українського кордону в період 23-25 червня і 19-21 липня 2014 року.

Британська розвідка також повідомляла, що "Бук" завезли в країну і згодом вивезли російські військові.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram