ГоловнаСуспільствоВійна

Генштаб спростував заяву Матіоса про "два-три самогубства на тиждень" (оновлено)

"В Україні коефіцієнт самогубств становить 0,007% на 100 тис. військових".

Генштаб спростував заяву Матіоса про "два-три самогубства на тиждень" (оновлено)

Генеральний штаб Збройних Сил засекретив інформацію про кількість самогубств в армії.

Про це повідомив на брифінгу начальник Головного управління морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України Олег Грунтковський.

"Останнім часом деякі засоби масової інформації подають інформацію дещо викривлено. Інформація про те, що в середньому в зоні бойових дій на Донбасі щотижня здійснюють самогубство 2-3 військовослужбовців, не є правдою", - сказав військовий.

Назвати кількість самогубств серед військових він відмовився, заявивши, що це секретна інформація. "Це інформація для службового користування", - підкреслив Грунтковський. Він також запевнив, що це рішення Генштабу не порушує норми Закону "Про доступ до публічної інформації".

При цьому Грунтковський повідомив, що в Україні коефіцієнт самогубств становить 0,007% на 100 тис. військових, що відповідає світовій практиці, передає РБК-Україна.

За його словами, під час війни в Іраку серед військових країн НАТО такий коефіцієнт становив 0,026%, а під час війни в Афганістані в радянській армії - 0,29%.

"Щодо стану правопорядку на сьогодні - кількість злочинів і випадків у ЗСУ зменшилася на 41% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Знизилася також кількість злочинів з ухиленням від служби. На 16% поменшало злочинів, пов'язаних з обігом наркотичних засобів. На сьогодні з причин, не пов'язаних з виконанням завдань за призначенням, на 3% збільшилася смертність військовослужбовців. На сьогодні пов'язані з ДТП випадки смерті залишилися на рівні минулого року. На 24% зменшилася смертність, пов'язана з порушенням заходів безпеки", - сказав він.

Грунтковський також зазначив, що статистика самогубств військових цього року суттєво не відрізняється від аналогічного періоду 2017 року.

"Найбільш болісною проблемою залишається втрата особового складу через самогубства. У 2016-2017 роках констатовано зменшення кількості суїцидів в армії на 20%. У той самий час ця проблема у фокусі уваги начальників усіх рівнів. В Україні коефіцієнт самогубств становить 0,007% на 100 тис. військових, що відповідає світовій практиці. Випадків за статтею "доведення до самогубства" не з'являлося", - розповів Грунтковський.Нагадаємо, раніше головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що військовослужбовці вчиняють у середньому від 2 до 3 самогубств на тиждень.

Відзначимо, що черга на психологічну реабілітацію Києві та Київській області для учасників бойових дій на Донбасі становить 20 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram