ГоловнаСуспільствоЖиття

Сімейним дебоширам заборонять наближатися до потерпілого на 10 діб

Нацполіція почала розробляти нормативну базу в сфері запобігання домашньому насильству.

Сімейним дебоширам заборонять наближатися до потерпілого на 10 діб
Фото: sdecoret/Depositphotos

Національна поліція почала розробку нормативної бази в сфері запобігання домашньому насильству.

Про це повідомляють на сайті Нацполіції.

Першим таким документом став проект термінового заборонного припису, представлений Департаментом превентивної діяльності НПУ.

Як уточнив заступник голови Управління дільничних офіцерів поліції Андрій Лабун, терміновий заборонний припис може бути застосований у тих випадках, коли для життя і здоров'я потерпілого існує безпосередня загроза. Він включає зобов'язання для кривдника негайно покинути місце проживання потерпілого, заборону входити і перебувати в його житлі, а також заборону будь-яким чином контактувати з ним упродовж 10 діб.

Лабун додав, що впродовж 10 днів потерпілий може звернутися в прокуратуру або суд, на оскарження таких дій.

Він також навів кілька нових норм нового проекту закону. Зокрема, якщо в дебошира у власності є зброя, то поліція має право її вилучити.

Обговорювали також порядок наповнення інформацією Єдиного держреєстру випадків домашнього насильства та насильства за статевою ознакою, який буде відповідати нормам Європейської конвенції з прав людини та Стамбульської конвенції із захисту прав жінок. Так, у базі буде статистика щодо окремих видів насильства. Тому під час планування корекційної роботи з кривдником або жертвою відразу можна буде планувати залучення до роботи різних фахівців.

Лабун зазначив, що в поліції також буде можливість отримати інформацію з бази даних Міністерства охорони здоров'я. Раніше медики здебільшого інформували правоохоронців лише про пацієнтів з важкими і середньої тяжкості тілесними ушкодженнями.

"Зараз нам стануть відомими факти отримання синців на обличчі або тілі жертв домашнього насильства. Після отримання такої інформації дільничний офіцер повинен буде зайти до зазначених осіб і з'ясовувати причини пошкоджень. Саме це дасть нам можливість припинити нехай і незначне, але насильство в сім'ї", - додав Лабун.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада ввела кримінальну відповідальність за примус до шлюбу і домашнє насильство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram