ГоловнаПолітика

Ірина Луценко: в Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства

"Всплеск домашнего насилия утроился".

Ірина Луценко: в Україні щорічно 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства

Насильство над жінками та домашнє насильство стають усе більшою проблемою для українського суспільства, тому Верховна Рада повинна ратифікувати Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству над жінками та домашньому насильству, відому також як Стамбульська конвенція. Про це на 1-му Українському жіночому конгресі заявила представник Президента в парламенті Ірина Луценко.

Під час дискусії вона озвучила цифри: щорічно в Україні 3 млн дітей стають свідками і жертвами домашнього насильства. Точну кількість жертв насильства важко вирахувати, адже не всі звертаються по допомогу.

За словами Ірини Луценко, домашнє насильство можна умовно розбити на три категорії: класичне домашнє насильство, яке вчиняє проти жінки чоловік; насильство в сім'ях учасників АТО, коли герої не можуть впоратися з викликами мирного життя і психологічним навантаженням; насильство в сім'ях вимушених переселенців, коли через важке соціальне становище, психологічні травми й економічні проблеми матері сімейств зриваються на слабших - дітей і літніх.

"Це трикутник проблем, який є в Україні в період гібридної війни. І через ці проблеми ми повинні прийняти Стамбульську конвенцію, тому що сплеск домашнього насильства потроївся", - заявила Ірина Луценко під час Конгресу.

"Якщо батько дозволяє собі бити матір, то потім він дозволяє собі ґвалтувати чужу жінку. Якщо батько б'є дитину, то потім дитина може стати насильником, піти з сім'ї, а це жебрацтво, проституція, торгівля людьми. Я перераховую легенько, не вводячи в страшні цифри, що може очікувати Україну без ратифікації Стамбульської конвенції", - попередила представник Президента в парламенті.

Ірина Луценко наголосила, що Петро Порошено став першим головою держави, який виніс проект про ратифікацію Стамбульської конвенції на розгляд Верховної Ради. Але досі проект не підтримала більшість депутатів.

"У нас до другого читання підготовлено два імплементаційні закони. Перший - про запобігання та протидію домашньому насильству, де чітко прописані дії кожного ступеня влади, вводиться поняття державної «гарячої лінії», за якою жінка отримає юридичну допомогу, статус жертви, притулок. Другий закон - про криміналізацію домашнього насильства", - повідомила парламентарій.

Серед інших заходів запобігання насильству Ірина Луценко назвала обов'язкові корекційні програми, за якими психологи повинні працювати з кривдниками, а також зміни в гендерному вихованні дітей: "Повинна бути програма з дитячих садків, з абетки. Зараз там мама обов'язково миє раму, а тато тільки в космос літає і не миє посуд. Культури гендерних відносин треба навчати з дитинства".

"Ми повинні виробити нульову толерантність суспільства до домашнього насильства, не тільки до жінки - до будь-якого. Адже непокаране зло виробляє нове зло і може мати погані наслідки для майбутніх поколінь", - наголосила під час дискусії Ірина Луценко.

Нагадаємо, Ірина Луценко увійшла в топ-100 найбільш впливових жінок України за версією журналу "Фокус", посівши друге місце в рейтингу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram