ГоловнаПолітика

У МЗС пояснили мету оновленої резолюції ООН щодо Криму

"І головне - примус Російської Федерації до її повного виконання".

У МЗС пояснили мету оновленої резолюції ООН щодо Криму
Фото: http://zakonplus.com.ua

У Міністерстві закордонних справ України прокоментували прийнятий Третім комітетом 72-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції "Становище з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)".

"Нинішня резолюція, яка сьогодні пройшла затвердження в профільному Третьому комітеті ГА ООН, має на меті змусити Росію як державу-окупанта припинити грубі порушення прав і основних свобод людини. Оновлений текст проекту резолюції значною мірою підсилює вимоги міжнародного співтовариства до країни-окупанта", - йдеться в коментарі МЗС.

По-перше, це підтримка України в питанні де-окупації Криму. Оголошена на нинішньому 72-му засіданні ГА ООН ініціатива Президента про створення міжнародної групи друзів Криму отримає міцну основу зі схваленням резолюції.

"По-друге, документ містить заклик до виконання проміжного рішення (наказу) Міжнародного суду ООН у справі України проти РФ від 19 квітня 2017 року, яке досі не виконано Росією. Ми повинні консолідувати зусилля і змушувати РФ до його виконання", - йдеться в документі.

По-третє, доступ до півострова міжнародним моніторинговим місіям залишається закритим. Це питання має прямий вплив на повсякденне життя жителів Криму, а тому потребує негайного вирішення.

"Постійний прямий міжнародний моніторинг ситуації матиме ефект стримуючого фактора і контролюючого механізму за дотриманням РФ своїх обов'язків як окупаційної влади відповідно до міжнародного гуманітарного права. Резолюція є одним з елементів забезпечення тиску на РФ і відкриття Криму для міжнародного моніторингу", - відзначають у МЗС.

Вказується, що наступним кроком стане розгляд проекту резолюції на пленарному засіданні Генасамблеї ООН у другій половині грудня 2017 року» і головне - примус Російської Федерації до її повного виконання".

У МЗС закликали міжнародну спільноту єднатися навколо спільних цінностей і захистити жителів Криму від свавілля окупантів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram