ГоловнаПолітика

Екс-голові спостережної ради "Житомирські ласощі" Бойку призначено заставу в 4,8 млн гривень

Суд не задовольнив клопотання про застосування до підозрюваного арешту.

Екс-голові спостережної ради "Житомирські ласощі" Бойку призначено заставу в 4,8 млн гривень
Фото: censor.net.ua

Рішенням Печерського районного суду міста Києва колишнього голову наглядової ради ЗАТ "Житомирські ласощі" Ігоря Бойка зобов'язали сплатити заставу в 4 млн 800 тис. грн як запобіжний захід, повідомляє Цензор.НЕТ. Суд не задовольнив клопотання головного слідчого Нацполіції про застосування до підозрюваного Бойка запобіжного заходу у вигляді арешту.

Суддя Тетяна Остапчук встановила для Бойка запобіжний захід у вигляді застави суму 4 млн 800 тисяч гривень. Підозрюваний зобов'язаний не пізніше 5 днів внести зазначену суму на рахунок територіального відділення Державної судової адміністрації в місті Києві.

Крім того, Бойка зобов'язали здати свої паспорти (він громадянин США і РФ) і інші документи, що дають право для виїзду за кордон, а також носити електронний браслет. Підозрюваний повинен приходити на допити і в суд при першій вимозі.

Прокурор просив суд про утримання Бойка під вартою або призначення застави в 407 млн грн, оскільки, за запевненням звинувачення, підозрюваний може втекти від слідства за кордон, оскільки є громадянином США. Також прокурор вказав на те, що Бойко, володіючи паспортом РФ, може вільно виїхати в Росію, а також в окупований Крим, в якому в нього є будинок. Крім того, звинувачення наполягало на тому, що Бойко тисне на свідків, чиї показання можуть бути важливими в справі.

Зі свого боку адвокати Бойка запевнили, що їхній клієнт не має наміру тікати від слідства. Доказом цього, за їхніми словами, є такий факт, що сторона Бойка знала про підготовлюване клопотання Нацполіції заздалегідь, однак підозрюваний залишився в Україні. Також захист Бойка заперечив інформацію про наявність у Бойка будинку в Криму, а також факт тиску на свідків.

Розгляд клопотання затягнувся з середи, 8 листопада, оскільки підозрюваний Бойка стверджує, що не володіє українською мовою на належному рівні. Він вимагав перекладу тексту клопотання на англійську мову, а також присутності перекладача на всіх судових засіданнях. Бойко є уродженцем села Печихвости на Волині, вищу освіту здобув в УРСР. Раніше він неодноразово давав інтерв'ю на українській і російській мовах. На цих фактах зробив акцент прокурор.

На першому засіданні, 8 листопада, Бойко зажадав перекладача. На другому засіданні 11 листопада він заявив про те, що йому необхідний письмовий переклад клопотання, при цьому він і його адвокати висловили довіру наданому прокуратурою перекладачеві. Однак на вчорашньому засіданні 13 листопада Бойко заявив про те, що надана йому раніше перекладачка має недостатню кваліфікацію, тому замінив її на іншого перекладача, який і перекладав для нього текст клопотання. На сьогоднішнє засідання новий перекладач не з'явився, і прокуратура викликала в суд попередню перекладачку.

Сам Бойко розмовляв в залі суду англійською мовою, проте в кулуарах неодноразово переходив на російську, пише "Цензор". На питання судді про те, якою мовою він давав свідчення в ролі свідка два роки тому, Бойко заявив про те, що демонстрований прокуратурою протокол його допиту не містить його відповідей на українській мові, оскільки свідчення за нього давали адвокати. На сьогоднішньому засіданні 14 листопада підозрюваний відмовився брати участь в судовому процесі, заявивши про те, що не довіряє судді.

Крім того, під час обрання запобіжного заходу адвокати Бойка двічі заявляли клопотання про відвід судді. Обидва не були задоволені.

Нагадаємо, 8 листопада 2017 року Бойку повідомлено про підозру в розтраті 400 млн гривень. Йому інкримінують вчинення кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. В цей же день в Печерський районний суд Києва внесено клопотання про обрання щодо нього запобіжного заходу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram