ГоловнаПолітика

Суд щодо громадянства Саакашвілі призначено на 21 грудня

Справу слухатиме колегія на чолі з суддею Іриною Приходько.

Суд щодо громадянства Саакашвілі призначено на 21 грудня
Фото: EPA/UPG

Вищий адміністративний суд призначив на 21 грудня перше засідання у справі про законність указу президента Петра Порошенка, який припинив українське громадянство колишнього президента Грузії, лідера партії "Рух Нових сил" Михайла Саакашвілі.

Про це повідомила прес-служба суду.

Розгляд призначено на 15:00. Позов розглядатиме колегія суддів, головуватиме Ірина Приходько.

Нагадаємо, що спочатку перше засідання було призначене на 22 листопада. Але у зв'язку з тим, що суддя Тетяна Шипуліна, яка мала розглядати позов, перейшла на посаду судді касаційної адміністративної палати Верховного Суду, справу тимчасово зняли з розгляду.

Нагадаємо, Саакашвілі отримав український паспорт наприкінці травня 2015 року, щоб його можна було призначити головою Одеської ОДА. Згідно з Конституцією, громадянин Грузії не може одночасно бути громадянином іншої країни, і в жовтні 2015 року міністерство юстиції Грузії початоло процедуру позбавлення громадянства щодо Саакашвілі.

У листопаді 2016 року Саакашвілі подав у відставку з посади голови ОДА, а влітку 2017 року Порошенко припинив його українське громадянство. Це було зроблено на підставі того, що він подав недостовірну інформацію під час оформлення громадянства. Саакашвілі був у цей час на території США.

На початку вересня 2017 року Саакашвілі незаконно перетнув кордон України за силової підтримки своїх прихильників і незабаром звернувся до Державної міграційної служби з проханням надати йому статус особи, що потребує додаткового захисту. 24 жовтня міграційна служба відмовила йому в статусі біженця.

29 жовтня на мітингу біля Верховної Ради Саакашвілі заявив, що оскаржив указ президента про припинення його українського громадянства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram