ГоловнаПолітика

Омбудсмен заявила про порушення під час депортації грузинів з України

Громадянам Грузії не надали можливості оскаржити видворення в суді.

Омбудсмен заявила про порушення під час депортації грузинів з України
Валерия Лутковская
Фото: news2000.com.ua

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська заявила, що депортація громадян Грузії з України в жовтні і листопаді відбулася з порушеннями законодавства.

Про це повідомляють на сайті омбудсмена.

Даючи правову оцінку подіям, які відбулися в Києві 21 жовтня і 17 листопада, коли з України було депортовано громадян Грузії, Лутковська зазначила, що в цій ситуації порушили і національні закони, і міжнародні правила.

"Зараз у нас є закон, а також підзаконні нормативно-правові акти, які визначають правові підстави перебування в Україні іноземців і осіб без громадянства, а також те, як здійснювати дві процедури: їх примусове повернення і примусове видворення. Однією з особливостей обох процедур є те, що їх можна оскаржити в суді. Громадянам Грузії такої можливості не надали", - зазначила омбудсмен.

Вона повідомила, що при цьому були порушені також низка статей європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, зокрема ст. 5, яка гарантує особі право на свободу та особисту недоторканність.

Нагадаємо, що за останній місяць Україна вислала щонайменше сімох громадян Грузії, які пов'язані з Михайлом Саакашвілі. 21 жовтня вислали Георгія Рубашвілі, Михайла Абзіанідзе, Давида Макішвілі, а 17 листопада - Тамаза Шавшішвілі, Зураба Цинцадзе, Вано Надірадзе і Мамуку Абшидзе.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram