ГоловнаСвіт

Держдеп США схвалив продаж джавелінів Грузії

Вартість угоди - $75 млн.

Держдеп США схвалив продаж джавелінів Грузії
Фото: wikimedia.org

Держдепартамент США надав позитивний висновок на операцію з продажу Грузії протитанкових ракетних комплексів Javelin на загальну суму $75 млн.

Про це йдеться в повідомленні агентства американського Міністерства оборони з оборонного співробітництва і безпеки.

Влада Грузії запропонувала США продати їм 410 ракет до цих комплексів, 72 прицільно-пускові установки, десять навчальних комплексів і 70 зарядів для них. Крім того, американська сторона забезпечить технічне обслуговування ПТРК, їх транспортування й інші сервісні та логістичні послуги.

"Цей запропонований продаж зміцнить зовнішню політику і національну безпеку Сполучених Штатів за рахунок посилення безпеки Грузії", - йдеться в повідомленні. Особливо наголошується, що продаж і підтримка цих озброєнь не змінять балансу військових сил у регіоні.

Це повідомлення не означає завершення угоди, однак це необхідний за законом крок у її просуванні.

Україна також домагається рішення про постачання їй летального озброєння зі США, у тому числі протитанкових комплексів Javelin. 9 листопада The Wall Street Journal з посиланням на джерела в американських урядових колах повідомила, що Білий дім загалом схвалив постачання Україні летального озброєння, в тому числі комплексів Javelin. Однак, зазначало видання, рішення поки що не ухвалено.

У серпні стало відомо, що Пентагон уже подав у Білий дім рекомендацію про постачання Україні для допомоги в боротьбі з Росією високотехнологічної протитанкової зброї.

ПТРК Javelin призначений для знищення бронетехніки, захищених об'єктів (типу бункер, ДОТ, ДЗОТ) і малошвидкісних цілей низького льоту (вертольотів і безпілотників). Є першим серійним ПТРК третього покоління. Javelin є захисною летальною зброєю, досі Україні надавали тільки нелетальне озброєння.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram