ГоловнаСуспільствоЖиття

Туреччина обміняла Чийгоза і Умерова на двох російських агентів, - ЗМІ

Росіяни Олександр Смирнов і Юрій Анісімов були заарештовані в Туреччині у квітні 2016 року.

Туреччина обміняла Чийгоза і Умерова на двох російських агентів, - ЗМІ
Фото: Сергей Нужненко

Турецький уряд обміняв заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова на двох росіян, яких звинувачують у шпигунстві.

Про це повідомив турецький телеканал Haberturk з посиланням на судові документи, передає Deutsche Welle.

Росіяни Олександр Смирнов і Юрій Анісімов були заарештовані в Туреччині у квітні 2016 року. Їх звинувачували у плануванні вбивств чеченських дисидентів і донедавна тримали під вартою.

Нагадаємо, 25 жовтня російська окупаційна влада видала Умерова і Чийгоза Туреччині. Як повідомлялося, видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і найтривалішого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях". Мова йде про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч. 1 ст. 212 КК РФ.

Умерова звинувачували в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, у березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним у частині 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч. 2 ст. 280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram