ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Смерті від менінгіту в Україні: усе, що потрібно знати

“Хто знає, де в Києві можна знайти вакцину від менінгокока?” - протягом останнього тижня це один з найпоширеніших запитів на форумах для мам. Усе тому, що 31 жовтня в Київській міській інфекційній лікарні померла дворічна Мілана. Вона стала третьою від початку року дитиною, організм якої не впорався з менінгококовою інфекцією. За 9 місяців минулого року було зареєстровано лише одну смерть 4-річної дитини. Усього ж у 2017-му в Україні на менінгококову інфекцію захворіло 27 дітей віком до 17 років.

Причиною смерті Мілани медіа називали менінгіт (запалення м’якої оболонки головного і спинного мізків), хоча насправді вона мала іншу хворобу - менінгококцемію, тобто сепсис, викликаний менінгококом. Українці не мають можливості ні за які гроші щепитися від менінгококової чи пневмококової інфекції (окрім як вирушити у вакцинальний тур до Європи). Але головне - на панікувати і бути готовим визначити небезпечні симптоми.

Фото: myallergyfriend.com

Не плутати

«Слова менінгококова інфекція, менінгіт, менінгококцемія сприймаються як синоніми, хоча різниця між ними і «відстань» від діагнозу до результату така ж величезна, як між Україною і Бразилією», - написала у фейсбуці лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська.

Частіше за все причиною менінгококової інфекції стає вірус, рідше – бактерії, а інколи – грибки. Саме тому інфекція може перебігати в різній формі – починаючи від звичайного назофарингіту і закінчуючи найбільш смертельним діагнозом - менінгококцемією.

Вірусний менінгіт виникає найчастіше від ентеровірусів, рідше – вірусів епідемічного типу (паротит, кір, вітрянка). Але найбільш небезпечний - бактеріальний менінгіт. Ним частіше хворіють діти та люди середнього віку. Бактеріальний менінгіт виникає від менінгококів, пневмококів та гемофільної палички типу B (Hib).

Висип на шкірі пацієнта з підозрою на менінгококцемію можна перевірити, зробивши тест склянкою: якщо при натисканні висип не
зникає, це ознака геморагічного синдрому, що означає, що хворий потребує невідкладної медичної допомоги.
Фото: meningitisnow.org
Висип на шкірі пацієнта з підозрою на менінгококцемію можна перевірити, зробивши тест склянкою: якщо при натисканні висип не зникає, це ознака геморагічного синдрому, що означає, що хворий потребує невідкладної медичної допомоги.
Як захиститися Єдиної вакцини, яка б захистила одразу від усіх збудників менінгіту, не існує. Тому медики говорять радше про комплексну вакцинацію від збудників хвороб, які, окрім іншого, можуть бути причиною менінгітної інфекції. Саме тому можна вакцинуватися від менінгокока, пневмокока, гемофільної палички групи B (Hib), паротиту, кору та вітрянки.

Вакцинація від Hib-інфекції в Україні почалася з 2006 року і зараз вона входить в календар профщеплень і проводиться дітям в 2, 4 і 12 місяців. Вакцинують дітей до 4 років і 11 місяців, у старшому віці - лише осіб із групи ризику.

Попри те, що для дітей до двох років найнебезпечніший саме пневмококовий менінгіт, вакцинація від пневмококу не входить в календар обов’язкових щеплень. В Україні зареєстрована вакцина від пневмококу під назвою Превенар, але наразі на ринку її немає.

Менінгококи за структурою поділяються на 13 серологічних груп. Найбільша кількість випадків захворювання зумовлена групами А, В, С, Y и W135. За словами дитячого імунолога Федора Лапія, з менінгококом ми зустрічаємося всі: «Рідко він проявляється як ураження мозкових оболонок – менінгіт, а ще рідше, але частіше смертельно, як менінгококовий сепсис – менінгококцемія. Останнє трапляється найчастіше в дітей першого року життя».

Федір Лапій
Фото: hromadske.ua
Федір Лапій

Вакцини від бактеріального менінгіту відкрили 30 років тому. Вони бувають двовалентні (проти груп А і С), або чотиривалентні (проти груп А, С, Y і W135). В Україні зареєстрована і донедавна була доступна у приватному сегменті чотиривалентна вакцина “Менактра” для вакцинації дітей від 9 місяців. Зараз в аптеках її, так само як і зареєстрованого від пневмокока Превенару, не знайти.

Одними з найбільш розповсюджених збудників бактеріального менінгіту в світі вважаються бактерії типу В. За словами інфекціоністів, в Україні до половини випадків захворювання викликані саме бактеріями цього типу. Довгий час вакцину від B-інфекції не могли розробити, оскільки сполуки цієї групи схожі на антигени центральної нервової системи. Перша вакцина від групи В була випущена в 2014 році. Вона отримала назву “Бексеро” (Bexsero) і на ринку коштує близько 100$ за дозу. За рік Британія стала першою країною, яка внесла цей тип вакцини в календар щеплень. Зараз вакцинація обов’язкова для дітей у 2, 12 і 14 місяців. В Україні “Бексеро” не зареєстрована.

Фото: Farmacia Dronda

Як захиститися, якщо ти живеш в Україні

На жаль, наразі українці не мають можливості ні за які гроші щепитися від менінгококової чи пневмококової інфекції (хіба що вирушити у вакцинальний тур до Європи). “Менактра” і “Превінар” відсутні на нашому ринку, вакцина “Бексеро” взагалі не зареєстрована. Що робити тим, хто має бажання щепитися, LB.ua запитав в Міністерстві охорони здоров’я.

«МОЗ, враховуючи проблему з наявністю вакцини, яка не закуповується централізовано, шукає шляхи вирішення цього питання. Розглядається можливість внесення менінгококової вакцини до календаря профілактичних щеплень як обов’язкової, з подальшою централізованою закупівлею. Превенар та Менактра зареєстровані в Україні, але немає важелів впливу на постачальника, щоби вони їх завозили. Цьому може сприяти також занесення вакцин до календаря обов’язкових щеплень. Також розглядається варіант з отриманням цих вакцин як гуманітарної допомоги», - повідомили у профільному міністерстві.

Федір Лапій наголошує: попри те, що держава не може собі фінансово дозволити внести вакцини від менінгококової інфекції в календар щеплень, місцеві влади, відповідно до наказу МОЗ №551, не просто можуть, а й мають забезпечити власним коштом вакцинацію груп ризику – дітей з імунодефіцитом, відсутньою селезінкою, ВІЛ-інфекцією.

Фото: Depositphotos/belchonock

Як розпізнати

Менінгококова інфекція поширюється повітряно-крапельним шляхом. Збудник не дуже стійкий у навколишньому середовищі, а тому частота його поширення залежить від близкості контакту з хворою людиною. Частіше за все хворіють діти, але заразитися можуть і дорослі, особливо якщо в родині був носій інфекції.

Смертність від менінгококового менінгіту, на відміну від менігокоцемії (сепсису), зовсім не значна і виникає, як правило, внаслідок невчасного виявлення захворювання і зволікання з лікуванням.

За словами педіатра Андрія Пенькова, попри те, що менінгококовий назофарингіт може протікати як звичайний нежить, а людина навіть не дізнається, що він у нього був, менінгіт має важчі симптоми та потребує термінового звернення до лікаря: “При менінгіті розвивається світочутливість, головний біль, блювота, з’являється вимушене положення - голова закинута назад, руки і ноги притиснуті до тулуба, у маленьких дітей можуть бути судоми”, - застерігає Пеньков.

Педіатр Андрій Пеньков
Фото: Накипело
Педіатр Андрій Пеньков

Сепсис - інфекція, яка вражає не лише головний мозок, а й весь організм - нирки, легені і внутрішні органи. Вказувати на нього можуть м’язеві болі, сильні болі в животі, підвищення температури. Його основна небезпека в тому, що він може розвиватися блискавично. “При менінгококцемії дуже часто рахунок йде на години. Часто при цьому помітний так званий петехіальний висип - підшкірні крововиливи. При звичайному сепсисі, якщо він не викликаний менінгококом, висипів не буде, а буде висока температура, можливо менінгіт, збільшення селезінки, нефрит, пневмонія”. За словами інфекціоністки Ольги Голубовської, висип може бути непомітний, тому “необхідно оглядати людину з ніг до голови, від маківки до п'ят”, звертаючи увагу на шкіру між пальцями та ноги.

В очікуванні профілактичних вакцин Андрій Пеньков радить: “Перш за все, не треба панікувати і тепер будь-яку температуру, хворобу чи головний біль вважати менінгітом. Все ж менінгіт, навіть менінгококовий, навіть при наявності спалаху - захворювання рідкісне.

Прохання до шкіл і дитсадків не приховувати дані про захворюваність, якщо ви їх маєте. Якщо з'являються симптоми схожі на ті, які мали діти, які опинилися в лікарні, відразу звертайтеся до лікарні з цією інформацією.

Не варто боятися люмбальної пункції (забору спиномозкової рідини для діагностики, - авт.). Вона робиться виключно для того, щоб поставити правильний діагноз. В 99% випадків ускладнення наступають не від пункції, а від менінгіту.

Фото: bluephantom.com

І пам’ятайте, що менінгококова інфекція лікується, якщо вчасно почати лікування. Якщо процес не запустити, то і наслідки його будуть мінімальні”.

Маргарита ТулупМаргарита Тулуп, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram