ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура розслідує 29 кримінальних справ про вбитих і викрадених у Криму

За даними правозахисників, з початку анексії Криму Росією було 44 випадки насильницьких зникнень.

Прокуратура розслідує 29 кримінальних справ про вбитих і викрадених у Криму
Фото: Сергей Нужненко

Прокуратура АР Крим розслідує близько 150 кримінальних проваджень, пов'язаних з порушенням прав і свобод громадян на території анексованого півострова, 29 з них - про вбитих і викрадених на півострові.

Про це представник прокуратури АРК Максим Прокопів розповів на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна", повідомляє Крым.Реалии.

"Крім того, за цим правопорушенням охоплено 29 кримінальних проваджень по 38 особам, які вважаються загиблими або зниклими безвісти", - зазначив представник української прокуратури.

За його словами, розслідування ускладнюється тим, що немає можливості вести слідчі дії на території анексованого Криму.

Координатор української громадської ініціативи "КримЅОЅ" Таміла Ташева стверджує, що, ратифікувавши міжнародну угоду, Україна взяла на себе зобов'язання розслідувати відомі факти насильницьких зникнень в Криму.

За її словами, правозахисникам організації відомо про 18 випадків насильницьких зникнень на території Криму, більшість зниклих є кримськими татарами. За весь час з початку анексії Криму Росією було 44 випадки насильницьких зникнень, зазначила Ташева.

Кримська правозахисна група передбачає, що викрадення людей на анексованому півострові були здійснені російською владою. Влада Криму де-факто визнає випадки зникнення, але заперечує свою причетність до них.

За повідомленнями Кримськотатарського ресурсного центру, "КримЅОЅ" і Кримської правозахисної групи, на півострові за останні три з невеликим роки зникли як мінімум 8, а можливо - 17 кримчан. Як мінімум 6 із зниклих були знайдені мертвими. Цю цифру деякі правозахисники вважають заниженою.

За рішенням ООН, 30 серпня відзначається Міжнародний день жертв насильницьких зникнень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram