ГоловнаСуспільствоВійна

Волкеру варто пам'ятати про роль Суркова в розпалюванні війни на Донбасі, - Wall Street Journal

"Путін - це батько сепаратистів, а Сурков - нянька".

Волкеру варто пам'ятати про роль Суркова в розпалюванні війни на Донбасі, - Wall Street Journal
Фото: www.itogi.ru

Коли представник США Курт Волкер сяде за стіл переговорів з Владиславом Сурковим, щоб обговорити мир на сході України, він повинен пам'ятати, що перед ним не просто дипломат.

Про це йдеться в статті Wall Street Journal, передає ZN.ua.

Зазначають, що Сурков - впливовий радник Кремля, який зіграв одну з головних ролей у підтримці, організації й управлінні проросійськими силами на Донбасі.

"Путін - це батько сепаратистів, а Сурков - нянька", - цитує видання колишнього голову СБУ Валентина Наливайченка.

Офіційно Кремль заявляє, що підтримує Мінські угоди, які повинні сприяти реінтеграції захоплених районів Донецької та Луганської областей з Україною. Насправді ж інтереси Росії виходять за рамки цієї мети. В обмін на мир на Донбасі вона хоче отримати гарантію, що Київ не зблизиться із Заходом, а також скасування санкцій.

Один із колишніх ватажків проросійських бойовиків Олексій Александров розповів, що сепаратистський наратив залишається "козирем" у великій геополітичній грі Кремля. Александров зараз переховується в Криму і вважає, що російська влада безпосередньо відсторонила його від повноважень.

"Ми вручили їм ключі від міста, а вони викинули лідерів першої хвилі", - заявив екс-ватажок бойовиків.

За його словами, Сурков зіграв вирішальну роль в управлінні українськими районами, які були захоплені російськими силами. Він сформував керівництво і політичну структуру на Донбасі так, щоб бойовики перейшли під повний контроль Москви. Також у серпні 2014 року саме Сурков влаштував передачу влади в так званій "ДНР" від московського піарника в руки місцевого підконтрольного бойовика. Це було потрібно для того, щоб створити ілюзію, що війною нібито керує не Москва.

Видання нагадує і про зустріч Суркова із заступником Держсекретаря США Вікторією Нуланд у 2016 році з метою пошуку способу завершення війни. Однак їхній діалог було припинено, коли на президентських виборах переміг Дональд Трамп.

Нагадаємо, Сурков вважається куратором "ДНР" і "ЛНР". Про роль Суркова в подіях на Майдані писала шеф-редактор LB.ua Соня Кошкіна у своїй книзі "Майдан. Нерозказана історія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram