ГоловнаСуспільствоВійна

Reuters: Сурков визначає внутрішню політику "ДНР" і "ЛНР" і вирішує, хто яку посаду займе

Він зіграв ключову роль у призначенні Захарченка.

Reuters: Сурков визначає внутрішню політику "ДНР" і "ЛНР" і вирішує, хто яку посаду займе
Владислав Сурков
Фото: sova.news

Помічник президента Росії Владислав Сурков визначає внутрішню політику "ДНР" і "ЛНР" і вирішує, хто яку посаду займе в них.

Про це пише Reuters.

Цю інформацію підтвердили агентству три колишніх лідери бойовиків. Вони розповіли, як Сурков контролює ситуацію на місцях за допомогою спеціально відібраних довірених осіб, які регулярно доповідають йому про стан справ, і як він використовував помічників для організації т.зв. виборів у цих регіонах і працював над створенням керівних структур, які зважають на побажання Москви.

"Будь-який дзвінок з Москви... розцінювався як дзвінок з канцелярії самого Господа Бога і не обговорювався, приймався до виконання негайно", - заявив сепаратист Олексій Александров, один з лідерів сепаратистів у Донецьку, який згодом виїхав звідти. Два інших сепаратисти підтвердили цю інформацію, але відмовилися називатися.

Усі троє повідомили, що Кремль поступово змусив забратися більшість організаторів руху сепаратистів, погрожуючи їм смертю і позбавленням волі.

Також вони розповіли, що Сурков зіграв ключову роль у призначенні колишнього електромеханіка Олександра Захарченка очільником "ДНР". Спочатку планувалося, що він стане "міністром оборони". Але після зустрічі із Сурковим у Кремлі з офісу помічника президента РФ надійшла пропозиція призначити Захарченка на головну посаду. Тоді в керівництві "ДНР" були громадяни Росії Олександр Бородай і Ігор Гіркін, але Москва хотіла, щоб їх замінив хтось із місцевих. Захарченка обрали з тих міркувань, що його легко контролювати.

Бородай і Стрєлков "тихо пішли у відставку".

Заяви джерел Reuters суперечать заявам Кремля, який заперечує, що він диктує умови на півдні Донецької і Луганської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram