ГоловнаСуспільствоОсвіта

Таврійський університет планує відкрити "школу для політзеків" з Росії

Механізм відпрацьовується на прикладі Олександра Кольченка.

Таврійський університет планує відкрити "школу для політзеків" з Росії
Владимир Казарин
Фото: Макс Требухов

Таврійський національний університет імені Вернадського, який працює в евакуації в Києві, вивчає можливість відкриття "школи для політзеків", яких утримують у російських в'язницях.

Про це сказав на круглому столі в Інституті Горшеніна ректор університету Володимир Казарін.

Такий механізм відпрацьовується на прикладі українця Олександра Кольченка, якого нещодавно відновили як студента ТНУ.

"У 14 році в акціях протесту брали активну участь студенти. У групі Сенцова було двоє - це Афанасьєв, якого обміняли, і Кольченко. І ми зараз поновили серед студентів Олександра Кольченка, він студент географічного факультету. І тепер наступний крок. За часів Єльцина були підписані документи, які дозволяють людям, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати вчитися дистанційно і в заочній формі. Зараз ми спрямовуємо лист у Челябінську область, у цей Копейськ, щоб Кольченкові було дозволено навчатися хоча б двічі на тиждень, щоб у нього був доступ до ноутбука, щоб ми могли відправляти йому контрольні завдання, відчитувати навчальні матеріали, відповідати на питання і таке інше", - розповів Казарін.

Казарін очікує серйозної тяганини з цього питання, але ТНУ налаштований рішуче.

Потім таку саму можливість заплановано запропонувати для інших політичних в'язнів, яких утримують у російських в'язницях, у тому числі громадян РФ.

"До нас приїхали три мами російські і кажуть: якщо ви це робите для вашого російського громадянина, наші діти сидять у російських в'язницях, а російські вузи відмовляються дозволяти в них учитися. Давайте на базі ТНУ створимо "школу для політзеків". Тоді нехай і наші діти продовжують у вас вчитися. Без проблем. Нехай Україна буде в цьому питанні лідером на пострадянському просторі. Зараз от юристи опрацьовують ці питання, в тому числі юристи російські", - повідомив Казарін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram