ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Вісім українців померли від ботулізму у 2017 році

Усього з початку року захворіли 70 осіб.

Вісім українців померли від ботулізму у 2017 році

Станом на 13 липня 2017 року в Україні від харчових отруєнь, спричинених збудником ботулізму, постраждали 70 людей, вісім з яких померли, пише "Комсомольская правда в Украине" з посиланням на дані Центру громадського здоров'я МОЗ України.

Для порівняння, 2016 року заразилися 115 осіб, з них померли 12, тобто ситуація із захворюванням на ботулізм не набагато перевищує сезонну норму.

"На ботулізм хворіють щороку. Але цього року ситуація критична, тому що закінчилися запаси протиботулічної сироватки в усій країні. Якщо пошкребти по засіках батьківщини, то можна знайти дві-три вакцин - і все. Але є й інша проблема: навіть якщо ви знайдете ліки в інтернеті, купите на сайті оголошень або вам привезуть ампули з Росії чи тієї самої Польщі, то лікарі офіційно не мають права брати на себе відповідальність і вводити сироватку, тому що вона не зареєстрована в Україні. Ось таке замкнене коло в нас сьогодні", - розповів виданню кандидат медичних наук Валентин Шостак.

Нагадаємо, за останні дні від ботулізму померли три людини - в Києві, Сумах і Горішніх Плавнях. МОЗ звернулося до міжнародних організацій з проханням відправити в Україну сироватку від ботулізму як гуманітарну допомогу. Відповіді міністерство поки що не отримало.

Більшість випадків захворювання на ботулізм цього року пов'язано з рибою. Найчастіше вірус зустрічається в оселедці, язі, товстолобику, лящі, вугрі і в'юні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram