ГоловнаБлогиБлог Юрія Солов'я

Місцеві громади набагато більше зацікавлені в наданні якісної медичної послуги ніж чиновник в Києві

Медична реформа вже давно потрібна суспільству, але за гарним словом "реформа" має бути покращення, а не погіршення життя людей. Автори цієї реформи пропонують наступні зміни - створення окремого Центрального органу виконавчої влади "Національна служба здоров'я" (НСЗ), яка буде розпорядником 80 млрд гривень щорічно. Крім того змінюється система фінансування: первинна ланка (ФАПи, амбулаторії, поліклініки, тощо), яка сьогодні фінансується за рахунок медичної субвенції органам місцевого самоврядування з розрахунку на одного жителя, який проживає на їх території буде фінансуватись ЦОВВ НСЗ напряму кожному сімейному лікарю, який матиме персональний контракт з НСЗ працюватиме на визначеній території та матиме 2000 пацієнтів. Вторинна та третинна ланки, які сьогодні фінансується місцевими бюджетами через механізм медичної субвенції з розрахунку на одного жителя перейдуть на контракти з ЦОВВ НСЗ по принципу "пацієнт-гроші".

Фото: Depositphotos/SUKIYASHI

На моє глибоке переконання, місцеві громади набагато більше зацікавлені в наданні якісної медичної послуги на місцевому рівні ніж чиновник в Києві. Саме тому фінансування цієї послуги має здійснюватись за принципом медичної субвенції місцевим бюджетам з розрахунку на одного жителя, виходячи зі специфіки проживання (гірські території, тощо). Плюс це відповідає стратегії децентралізації, коли більшість об'єднаних територіальних громад тому і об'єднувались, щоб отримати медичну субвенцію та значно підвищити якість цієї послуги ніж коли вона раніше надавалась централізовано.

Послуги щодо лікування на вторинному та третинному рівні (районні, обласні лікарні та спеціалізовані заклади) повинні оплачуватись страховою компанією, в якій застрахована людина. При цьому мінімальний пакет медичних послуг (їх фінансовий розмір) повинен гарантуватись державою, через механізм субвенції органам місцевого самоврядування, які повинні забезпечити страхування людей, які проживають на визначеній території.

Готую відповідні поправки і сподіваюсь що вони будуть підтримані профільним комітетом Верховної ради, в іншому випадку не готовий підтримати запропоновану нам медичну реформу.

Юрій Соловей Юрій Соловей , Народний депутат України, група партії "УДАР", фракція БПП
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram