ГоловнаСуспільствоВійна

Україна на переговорах у Мінську зажадала розслідувати обстріли на Донбасі

У числі вимог - повернення "націоналізованих" ОРДЛО підприємств.

Україна на переговорах у Мінську зажадала розслідувати обстріли на Донбасі
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Українська сторона за засіданні Тристоронньої контактної групи в середу в Мінську запропонувала розслідувати випадки порушення режиму припинення вогню на Донбасі.

Про це за підсумками переговорів Контактної групи повідомила прес-секретар представника України Леоніда Кучми Дарина Оліфер у фейсбуці.

"Як у рамках засідання Тристоронньої контактної групи, так і на зустрічі підгрупи з безпеки Україна жорстко визначила: без повноцінного режиму тиші неможливо вести подальшу роботу. Ми пропонуємо проведення розслідування випадків порушення режиму припинення вогню, зокрема, вчорашнього обстрілу Авдіївки з РСЗВ «Град», внаслідок якого було поранено одну людину і зруйновано 16 будинків. Досі не розслідувано випадок обстрілу житлових будинків в Авдіївці 13 травня 2017 року, в результаті якого двоє дітей залишилися сиротами", - написала вона.

Крім того, українська сторона вкотре висловила стурбованість випадками насильства та залякування стосовно співробітників СММ ОБСЄ на непідконтрольній Україні частині Донбасу. Також Україна наполягає на допуску представників місії до всієї території ОРДЛО, включаючи українсько-російський кордон. Саме на ділянки поблизу кордону найчастіше не пускають учасників СММ ОБСЄ, що фіксують і самі представники СММ ОБСЄ, зазначила Оліфер.

У рамках політичної підгрупи українська сторона передала свої пропозиції щодо виконання Мінських угод.

"На наше переконання, слід вести мову, зокрема, про скасування указу президента Росії про визнання документів ОРДЛО; скасування псевдоуказу ОРДО про встановлення квазікордону; відмову від рейдерського захоплення українських і європейських підприємств на території ОРДЛО; відмову від рублевої зони на території ОРДЛО; відновленні Україною контролю за кордоном і створення робочої підгрупи щодо кордону. Ці пропозиції українська сторона передала в продовження домовленостей дипломатичних радників лідерів країн Нормандської четвірки, досягнутих 6 квітня 2017 року. Російська сторона знову зайняла пасивну позицію, не демонструючи готовність виконувати взяті на себе зобов'язання", - написала прес-секретар Кучми.

У рамках економічної підгрупи йшлося про оплату постачання за воду, спожиту в ОРДЛО.

"Ми готові постачати воду і поставляємо її, незважаючи на наявні заборгованості. Слід особливо відзначити: з мирних жителів не підконтрольної Україні частини Донбасу квазівлада ОРДЛО регулярно збирає гроші за воду, в зв'язку з чим виникає питання про те, в чию кишеню йдуть ці гроші", - написала Оліфер.

Вона також підтвердила висування ОРДЛО нових вимог для обміну полоненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram