ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Харківський НДІ протезування отримав модульний реабілітаційний басейн

Устаткування закупили для НДІ в рамках трастового фонду НАТО з медичної реабілітації.

Харківський НДІ протезування отримав модульний реабілітаційний басейн
Фото: фото Михаил Маркив

Український науково-дослідний інститут протезування, протезобудування та відновлення працездатності, розташований у Харкові, отримав модульний реабілітаційний басейн як міжнародну допомогу. Церемонія встановлення басейну відбулася раніше в п'ятницю, 31 березня.

Як повідомляє Центр інформації і документації  НАТО в Україні, це обладнання закупили для НДІ в рамках трастового фонду НАТО з медичної реабілітації та грантової допомоги, виділеної в рамках проекту Кусаноне (Японія).

Трастовий фонд, куратором якого є Болгарія, розрахований на два роки, його бюджет складає 2,25 млн євро. Серед країн-донорів - США, Угорщина, Словаччина, Туреччина, Естонія, Литва, Фінляндія, Швеція, Нідерланди, Японія.

Кошти фонду реалізують у двох напрямках: допомога безпосередньо пацієнтам (діючим і демобілізованим військовослужбовцям) з сектору оборони і безпеки і допомога в удосконаленні системи медичної реабілітації в Україні.

Фонд почав роботу на початку 2016 року. Відтоді вдалося закупити першу ерготерапевтичну кухню, облаштувати спеціалізовану візкову майстерню і встановити спеціалізоване відновне реабілітаційне обладнання для Львівського військового шпиталю (на загальну суму 86 тис. євро), закупити і встановити реабілітаційне обладнання в Медичному центрі Нацгвардії України "Нові Санжари" в Полтавській області (65 тис. євро), закупити і встановити реабілітаційне обладнання в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни в селищі Циблі Переяслав-Хмельницького району Київської області (53 тис. євро).

Крім того, на кошти фонду провели перекваліфікацію 11 поранених учасників АТО, два психологічні тренінги для тренерів у Києві й Одесі, вісім 2-тижневих спортивних таборів для 30 військовослужбовців на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України тощо.

Як повідомляли раніше, близько 5000 демобілізованих українських військових узяли участь у програмі НАТО із соціальної адаптації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram