ГоловнаСуспільствоВійна

Пінчук запропонував "болісні компроміси" заради миру на Донбасі

Бізнесмен заявив, що Україна повинна піти на поступки.

Пінчук запропонував "болісні компроміси" заради миру на Донбасі
Фото: censor.net.ua

Український бізнесмен Віктор Пінчук написав статтю у Wall Street Journal, в якій пропонує піти на "болісні компроміси" заради миру на Донбасі.

Пінчук визнає, що Україна повинна мати право самостійно визначати своє майбутнє, а Росія зобов'язана виконати свої зобов'язання в рамках Мінських угод з припинення вогню і виведення своїх військ. "Але це може бути частиною більшої картини, в якій ми йдемо на болісні компроміси заради миру", - йдеться в публікації.

Компроміси, які пропонує Пінчук:

  • Україні варто розглянути зняття з порядку денного питання вступу у Європейський Союз. Він пропонує будувати європейську країну, не вступаючи у Євросоюз, але залишаючись при цьому його привілейованим партнером.
  • Україна не порушує питання територіальної приналежності Криму під час мирних переговорів на Донбасі. Пінчук припускає, що протягом 15-20 років Україна зможе продемонструвати достатній розвиток, щоб Крим сам захотів повернутися до її складу, як це сталося з НДР і ФРН.
  • Місцеві вибори на Донбасі, можливо, доведеться провести до відновлення Україною контролю над окупованими районами. Пінчук погоджується з тим, що такі вибори будуть нечесними, але, на його думку, такий компроміс покаже, що Україна хоче мирної реінтеграції Донбасу.
  • Україна не зможе вступити в НАТО в короткостроковій і середньостроковій перспективі. Альянс не запрошував Україну, а якби пропозиція і була, це може спричинити міжнародну кризу безпрецедентного масштабу. Тому Пінчук вважає, що Україні варто погодитися на нейтралітет найближчим часом.

Пінчук пише, що в обмін на такі компроміси Україні знадобляться реальні гарантії безпеки.

"У 1994 році, згідно з Будапештським меморандумом, США, Росія, Британія, Франція і Китай пообіцяли Україні безпеку в обмін на відмову від ядерного арсеналу. Ми повірили цій угоді, але коли Росія вторглася у Крим, ми отримали болісний урок: запевнення - це не гарантії. Україна повинна запропонувати реалістичні, докладні пропозиції для всіх цих пунктів. Ми також повинні чітко дати зрозуміти, що готові прийняти поетапне зняття санкцій проти Росії протягом того, як ми будемо йти до вільної, єдиної, мирної та безпечної України", - заявив Пінчук.

Бізнесмен вважає, що життя українських громадян варте того, щоб миру досягнули ціною таких компромісів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram