ГоловнаСуспільствоПодії

Винні в трагедії рейсу МН17 обов'язково будуть покарані, - Порошенко

Під егідою Офісу прокурора Нідерландів завершується кримінальне розслідування злочину.

Винні в трагедії рейсу МН17 обов'язково будуть покарані, - Порошенко
Фото: Александр Ратушняк

Президент Петро Порошенко переконаний, що винні в катастрофі літака Малайзійських авіаліній рейсу МН17 над окупованою частиною Донбасу обов'язково будуть покарані.

Про це йдеться в заяві на сайті президента з нагоди другої річниці трагедії.

"Україна пам'ятає кожного загиблого МН17. Тероризм неприпустимий у будь-якій формі, а винні в цій трагедії повинні бути покарані!" - заявив президент.

Порошенко наголосив, що Україна, разом з іншими країнами, чиї громадяни стали жертвами катастрофи, докладає максимум зусиль для притягнення винних до відповідальності.

"Цивільний літак, малайзійський "Боїнг-777", збили російські терористи із завезеної з Росії зброї російського виробництва. Сьогодні багато вже зроблено для того, щоб злочинці відбули заслужене покарання. Рада безпеки Нідерландів провела всеосяжне технічне розслідування причин катастрофи. Під егідою Офісу прокурора Нідерландів зараз завершується кримінальне розслідування злочину", - констатував президент.

При цьому він наголосив, що тільки РФ перешкоджає розслідуванню.

"Росія, зловживаючи правом вето, заблокувала рішення Ради Безпеки ООН про створення Міжнародного трибуналу для розслідування аварії МН17, що є непрямим і логічним доказом її причетності до злочину. Незважаючи на це, ми спільно з партнерами робимо все необхідне для забезпечення притягнення до відповідальності всіх винних у цій трагедії", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту.

Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак знищено боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

У п'ятницю Bellingcat опублікував підсумковий звіт про MH17 за два роки, в якому дослідники підтвердили, що вина за катастрофу лежить на Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram