ГоловнаСуспільствоВійна

У справі збитого бойовиками "Боїнга" MH17 влада повинна відстоювати інтереси України, а не агресора, - Наливайченко

Екс-голова СБУ закликав притягнути до відповідальності російського терориста Гіркіна

У справі збитого бойовиками "Боїнга" MH17 влада повинна відстоювати інтереси України, а не агресора, - Наливайченко
Фото: Макс Требухов

Родичі жертв катастрофи "Боїнга" Малайзійських авіаліній, збитого російським комплексом "Бук" над Донбасом, повинні отримати гідну компенсацію від Росії.

Про це заявив лідер суспільно-політичного руху "Справедливість" Валентин Наливайченко під час перебування в Дніпрі.

"Ще працюючи на посаді голови СБУ я стверджував, що в рамках кримінального провадження у справі МН17 український суд повинен притягнути до відповідальності за знищення мирного літака громадянина Росії Гіркіна й інших відповідальних осіб РФ", - зазначив Наливайченко.

За його словами, це дало б можливість визнати Росію стороною, причетною до знищення літака.

"Однак керівництво країни не відреагувало на мою пропозицію тиснути на Росію юридично. Вони вибрали політичні вигоди і лобіювання інтересів країни агресора, а не України", - заявив Наливайченко.

Він також припустив, що відсутність такого кримінального судочинства в Україні може спровокувати появу позовів і проти України - оскільки літак було збито в повітряному просторі України та з території України, навіть незважаючи на те, що цю територію контролювали бойовики.

Нагадаємо, родичі жертв рейсу МН-17 подали позов проти Росії, вимагаючи $330 млн компенсації за моральну шкоду від цієї країни і особисто президента РФ Володимира Путіна. Відповідний позов до Європейського суду з прав людини подала австралійська юридична фірма LHD. Позов подали 33 найближчих родича загиблих з Австралії, Нової Зеландії та Малайзії.

В Австралії визнали смерть пасажирів MH17 масовим убивством - в австралійському штаті Новий Південний Уельс коронер Майкл Барнс визнав, що загибель шести громадян Австралії на борту малайзійського "Боїнга" була результатом "спланованої і навмисної дії на іншому кінці Землі". Там визнали, що деякі аспекти загибелі австралійців не відомі, але заявили, що "було б безглуздо не визнавати, що ці смерті були частиною масового вбивства".

Катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті трагедії загинули всі 298 осіб, що були на борту. Відразу ж після теракту тодішній ватажок терористів "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) похвалився, що його бойовики збили український Ан-26 з військовими і заявив, що він попереджав, аби "не літали в нашому небі". 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram