ГоловнаСвіт

Bellingcat опублікував звіт про російських військових, причетних до аварії МН17

Британські дослідники визначили близько 20 підозрюваних

Bellingcat опублікував звіт про російських військових, причетних до аварії МН17
Фото: ЕРА/UPG

Британський портал розслідувальної журналістики Bellingcat виклав у відкритий доступ звіт про російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи малайзійського "Боїнга" на Донбасі.

За версією Bellingcat, самохідну вогняну установку "Бук-М1" на Донбас доставили військовослужбовці 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська.

Прямі свідчення того, управляли цим "буком" в Україні російські військові або сепаратисти, відсутні. Однак з урахуванням складності комплексу "Бук-М1", найймовірніше, що російські військові не просто передали вогневу установку "Бук" командирам сепаратистів, а й відправили з нею екіпаж (принаймні в якості інструкторів).

Bellingcat встановив близько двох десятків військовослужбовців, які могли брати участь у транспортуванні самохідної вогневої установки зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1" на територію України. Однак публічна версія звіту не розкриває повних імен і містить заретушовані фотографії.

Також дослідницька група визначила коло старших офіцерів, які могли віддати наказ, а також представників військового командування, відповідальних за проведення операції. Керувати конвоєм міг командир другого дивізіону підполковник Дмитро Т. Автори звіту підкреслюють, що навіть якщо команда "Бука-М1" не включала російських солдатів і офіцерів, цей Дмитро Т. відповідальний за транспортування установки, з якої збили MH17, до кордону України.

Нагадаємо, що Bellingcat передав Нідерландам список причетних до краху МН17 ще на початку 2016 року. Голландська прокуратура пообіцяла ретельно вивчити доповідь і визначити, чи можна її використовувати у кримінальному розслідуванні.

Катастрофа Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що здійснював рейс МН17 за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, сталася 17 липня 2014 року у Донецькій області. Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти або безпосередньо російські військові. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак знищили боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram