ГоловнаСуспільствоЖиття

Москаль пригрозив перейменувати комуністичні вулиці так, що "буде соромно"

Голова Закарпатської ОДА звинуватив місцеву владу у масовому саботажі закону про декомунізацію

Москаль пригрозив перейменувати комуністичні вулиці так, що "буде соромно"
Геннадий Москаль
Фото: president.gov.ua

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що місцева влада досі не ухвалила рішення про перейменування вулиць в рамках закону про декомунізацію.

Про це повідомляється на офіційному сайті голови Закарпатської ОДА.

Він нагадав, що 22 лютого, відповідно до вищезгаданого закону, закінчується термін, наданий міським, селищним і сільським головам для перейменування скверів, вулиць, провулків, площ та інших об'єктів топоніміки, назви яких містять символіку комуністичного тоталітарного минулого.

"Якщо до 22 лютого "прокомуністичні" вулиці на Закарпатті не перейменують на місцях, я особисто перейменую їх так, що людям соромно буде там жити. Попереджаю, що я церемонитися ні з ким не буду... Декомунізацію буде проведено у дуже стислі терміни", - заявив Москаль.

Він підкреслив, що після 22 лютого повноваження щодо перейменування вулиць переходять до голови ОДА, який протягом трьох місяців зможе здійснити "декомунізацію" топоніміки своїм розпорядженням.

"Деяким "прокомуністичним" вулицям, провулкам, скверам і площам повернуть історичні назви, низку топонімів буде названо на честь загиблих на сході України героїв, а інших Ленінів, Крупських, Фрунзе і так далі я перейменую на свій розсуд. Усі вулиці Червоноармійські стануть вулицями Червоних ліхтарів, вулиці Чапаєва - вулицями Петьки й Анки, вулиця Корчагіна - вулицею Закарпатських корчагінців (це ті, що вино в корчагах возять), вулиця Будьонного - вулицею Анонімних алкоголіків, вулиця Дзержинського - вулицею Козячої бороди і так далі", - заявив Москаль.

"Щодо вулиць Леніна я поки що не визначився... Людям, які отримають адреси з новими оригінальними назвами, або доведеться змиритися з ними, або ініціювати сесії місцевих рад та перейменовувати вулиці по-нормальному", - додав голова Закарпатської ОДА.

Він також зазначив, що перейменування вулиць не тягне за собою жодних фінансових витрат за винятком виготовлення табличок з новими назвами. Жителям немає потреби в терміновому порядку переоформлювати паспорти з реєстрацією, водійські права або інші документи, це можна зробити поступово.

"У разі зміни назви вулиці можна проголосувати на виборах і отримувати субсидії, оскільки про перейменування буде повідомлено всі державні органи, які прийматимуть документи як із новими, так і зі старими назвами в адресах", - підкреслив Москаль.

Нагадаємо, 1 лютого до Верховної Ради було внесено проект постанови про перейменування чотирьох міст і 160 сіл та селищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram