ГоловнаПолітика

До Верховної Ради внесено проект постанови про перейменування 4 міст і 160 сіл і селищ

Відповідні пропозиції органів місцевого самоврядування підтримані Українським інститутом національної пам'яті

До Верховної Ради внесено проект постанови про перейменування 4 міст і 160 сіл і селищ
Фото: nashliman.com.ua

Для виконання закону про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки 11 депутатів Верховної Ради України пропонують перейменувати 1 район, 4 міста, 160 сіл і селищ.

Відповідний проект постанови внесений до парламенту 1 лютого.

Як наголошується в пояснювальній записці, Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув 165 пропозицій окремих органів місцевого самоврядування про перейменування населених пунктів і районів в 17 областях України.

Відповідні пропозиції органів місцевого самоврядування підтримані Українським інститутом національної пам'яті.

Зокрема, проект постанови передбачає перейменування Артемівська Донецької області на Бахмут, Артемівський район на Бахмутський район, Дзержинськ - на Торецьк, Красний Лиман - на Лиман. В Одеській області запропоновано перейменувати Іллічівськ на Чорноморськ.

Крім того, депутати хочуть перейменувати смт Щорськ (Дніпропетровська область) на Божедарівку, смт Кіровськ (Донецька область) - на Зарічне, а смт Чапаєве (Харківська область) - на Слобожанське.

Проект постанови передбачає перейменування 157 сіл і селищ по всій країні, зокрема 41 - у Харківській, 27 - у Донецькій, 24 - у Чернігівській, 20 - у Київській, 15 - у Кіровоградській, 9 - у Житомирській, 5 - у Запорізькій, по 3 - у Луганській, Миколаївській та Черкаській, по 1 - у Вінницькій, Дніпропетровській, Закарпатській, Одеській, Полтавській, Тернопільській та Херсонській.

Авторами законопроекту є народні депутати Сергій Власенко ("Батьківщина"), Олена Ледовских, Андрій Река, Микола Федорук, Олена Бойко ("Народний фронт"), Віталій Курило, Сергій Кудлаєнко, Олександр Дехтярчук ("Блок Петра Порошенка"), Любомир Зубач, Олег Березюк ("Самопоміч") і Василь Гуляєв (група "Відродження").

Нагадаємо, Кіровоградська міськрада звернулася до Верховної Ради з проханням відкласти перейменування міста до проведення місцевого референдуму. У рішенні, яке було прийнято на сесії ради, депутати також висловлюють незгоду з рішенням парламентського комітету про перейменування міста на Інгульськ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram