ГоловнаСуспільствоВійна

Одесит із "Сомалі", який воював на Донбасі, отримав 12 років ув'язнення

Чоловік визнав свою провину і погодився на скорочений розгляд справи

Одесит із "Сомалі", який воював на Донбасі, отримав 12 років ув'язнення
Фото: dumskaya.net

Приморський райсуд Одеси засудив до 12 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна місцевого жителя, який з липня 2014 року по березень 2015 року воював на Донбасі у складі терористичних угруповань "Сомалі", "Оплот" і "Слов'янський батальйон".

Як повідомляє "Думская", чоловік, відомий серед бойовиків під позивним "Академік", свою провину визнав і погодився на скорочений порядок розгляду справи, без вивчення доказів. Це позбавило його права на оскарження вироку.

У "ДНР" одесит вирішив записатися, коли перебував на території невизнаного Придністров'я (там діють вербувальні пункти). Потім він прибув до Одеси, звідки вирушив на Донбас. З 15 липня по 14 серпня 2014 року він пройшов підготовку в тренувальних загонах в Оріховому і Сніжному Донецької області. Він опанував навички управління реактивними системами залпового вогню БМ-21 "Град" і отримав посвідчення "лейтенанта".

Фото: dumskaya.net

У серпні-вересні брав участь у бойових діях біля Іловайська. У кінці вересня "Академік" потрапив в "Сомалі". Ватажок цієї банди Михайло Толстих (відомий як "Гіві") призначив його командиром батареї "Градів" з двох установок і 10-ти чоловік особового складу. Він обстрілював позиції української армії в населених пунктах Піски, Опитне, Тоненьке та Авдіївка.

Фото: dumskaya.net

Нагадаємо, в травні 2015 року бойовик прилетів до Кишинева, щоб через Придністров'я пробратися до Одеси, але його затримала молдавська поліція. Під час обшуку у бойовика вилучили паспорт громадянина України та документи, що підтверджують його участь у бойових діях на боці "ДНР": "посвідчення особи старшого лейтенанта", довідку "міністерства оборони ДНР", а також "звільнювальну записку".

Також він мав при собі кілька комплектів військової форми з шевронами "Сомалі" і "групи Гіві", шеврони ЗС РФ, військові топографічні карти Донецької області з позначенням місць дислокації формувань ЗСУ. Затриманого бойовика доставили в Україна і посадили в одеський слідчий ізолятор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram