ГоловнаСуспільствоВійна

СБУ домоглася затримання в Молдові бойовика з групи "Сомалі" (додано відео)

Уродженець Одеси приїхав до Кишинева з військовою формою "групи Гіві"

Контррозвідники Служби безпеки України спільно зі спецслужбами Молдови затримали "командира однієї з батарей терористичної групи "Сомалі" на прізвисько "Академік".

Як повідомляє прес-центр СБУ, бойовик прибув до Кишинева літаком російських авіаліній. Імені затриманого не називають, проте в описі фотографій, оприлюднених спецслужбою, вказано прізвище Дементьєв.

Стверджують, що затриманий бойовик - житель Одеси. Влітку 2014-го пройшов спеціальну військову підготовку на території одного з полігонів у районі Макіївки Донецької області під керівництвом кадрових військовослужбовців ГРУ Генштабу Збройних сил РФ. Після закінчення курсів йому було присвоєно фейкове офіцерське звання "старший лейтенант".

Бойовик із серпня 2014-го до травня 2015-го був командиром батареї бойовиків у складі терористичного угруповання, відомого як "група Гіві". Він безпосередньо проводив обстріл і координацію вогню по позиціях сил антитерористичної операції, які дислокувалися в районах Донецького аеропорту, Сніжного, Іловайська, Дебальцевого й Авдіївки.

У затриманого вилучили паспорт громадянина України та документи, які доводять його участь у бойових діях на боці терористів т.зв. "ДНР": "Посвідчення особи старшого лейтенанта", довідка "міністерства оборони" ДНР ", що посвідчує втрату "Академіком" у результаті бойових дій документів, що посвідчують його особу, "записка про відпустку", підписана ватажком терористичного угрупування. Бойовик "прихопив" зі собою кілька комплектів військової форми з шевронами 1-ї окремої батальйонно-тактичної групи "Сомалі" і "групи Гіві", шеврони ЗС РФ.

У терориста також вилучили речі, які свідчать про ймовірне залучення бойовика російськими спецслужбами до диверсійно-підривної роботи: військові топографічні карти Донецької області і району Амвросіївки із зазначенням місць дислокації військових формувань ЗСУ, космічний знімок полігону з нанесеними орієнтирами, два флеш-накопичувачі з даними окремих "військових формувань ДНР з грифами обмеження доступу "для службового користування" та "таємно", дев'ятнадцять плат оперативної пам'яті до персонального комп'ютера, дві сім-карти українського оператора мобільного зв'язку, USB-модем російського оператора стільникового зв'язку, ключ від сейфа і металеву печатку.

Затриманого бойовика доправили в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram