ГоловнаСуспільствоЖиття

Медицина у Криму: черги і листи Путіну

Черги у черги: нова фішка медицини в Криму за російським зразком. Росія обіцяла мешканцям півострова радість якісної страхової медицини. А отримали черги, подорожчання ліків і смерті через затримку "швидких". LB.ua розповідає про стан медичної сфери у одному з найбільших міст півострова - Севастополі.

Стоп-кадр з місцевого телеканалу НТС
Стоп-кадр з місцевого телеканалу НТС

Приклади з життя

Два тижні тому в одній севастопольській сім’ї сталася трагедія: шістнадцятирічна дівчинка залишилася сиротою. Швидка до її матері їхала близько чотирьох годин. Про це "без імен" розповіли небайдужі сусіди. Проте, подібні історії легко можна знайти на місцевому форумі або у онлайн-медіа міста. Місцеві ЗМІ та соціальні мережі рясніють інформацією про жахи міської медицини.

Так, севастопольчанка Анастасія пише на свої сторінці у Фейсбуці: "Днями ми з чоловіком стали свідками побиття людини біля нашого будинку. Викликали поліцію і швидку. Поліція прибула за 15 хвилин. Швидка, яку після нас викликали ще двічі, за сорок хвилин, що ми знаходилися на місці подій, так і не приїхала. Ось така екстрена допомога".

Ще одному севастопольцю – після тригодинного очікування фельдшер швидкої порадив самостійно збити температуру і плентатися в поліклініку. Хоча з діагнозом – загострення хронічного остеомієліту – не радять навіть зайвий раз ворушитися. Бо за ускладненням – смерть. Цей чоловік – відправився на операцію на материкову Росію. І вже звідти – написав гнівного, але анонімного листа у севастопольську пресу.

Дітям у період відпусток дістається не менше. Лікарів на всіх не вистачає. Так, одна з севастопольських мам, розповідає: "Моїй дитині два роки. Вона завжди дуже важко переносить високу температуру. Практично щоразу доводиться викликати швидку. Кілька разів ми стикалися з тим, що карета допомоги їхала понад дві години. Але до цього ми вже звикли – знаємо, що давати в екстреному випадку. Але уявіть собі мій шок, коли на спробу викликати дільничного педіатра до маляти з температурою 39,5 я почула пораду – збийте температуру і несіть дитину сюди. Ми посадимо вас у бокс, а там вже хтось з лікарів підійде".

Родина Олени звернулася до центру обов’язкового медичного страхування – це компанія, яка у російській медичній моделі контролює стосунки клінік і пацієнтів. У даному випадку страхова розпочала розслідування за фактом відмови у медичній допомоги. Цей випадок швидко підхопили і місцеві ЗМІ. Після чого – ділиться наша співбесідниця – їй подзвонила аж головний лікар дитячої поліклініки. У приватній розмові медик спробувала пояснити – загальна європейська практика не передбачає викликів на дім.

"Я скромно промовчала про те, що від будь-яких європейських практик севастопольські медики відмовилися більше року тому. Але лікарка мені натякнула – гучні статті у пресі розлякають останніх спеціалістів. Я зрозуміла, що проблеми кримської медицини глибше, ніж мені здавалося", - згадує Олена.

Ліжко у пологовому будинку №1 Севастополя. Фото sevnews.info
Ліжко у пологовому будинку №1 Севастополя. Фото sevnews.info

Як змінювалася система

З березня 2014 року у Криму запроваджується медична система російського зразку. Ця система передбачає обов'язкове медичне страхування громадян (ОМС). Але оскільки за страховий поліс громадянина із російським паспортом все одно сплачує бюджет, то пацієнти великої різниці спочатку не відчули.

Спочатку навіть здалося, що медична система стала кращою. У перші місяці російський бюджет витратив багато грошей на закупівлю ліків, протезування, профілактичні заходи та оздоровлення (особливо учасників війни та інших пільгових категорій). Лікарі припинили вимагати "благодійні внески", отримали більші зарплати. Але згодом ціни підстрибнули вгору, зарплати виявилися не такими вже великими, а фінансування медицини чи то зменшилося, чи частина цього фінансування залишається в когось у кишенях з російських чиновників.

Медична страховка покриває не всі витрати пацієнтів. Безплатними будуть лише ті ліки, які передбачені наказами російського Мінздоров’я. І лише протягом певного часу. Якщо пацієнт продовжує лікування після цього терміну – оплачує рецепти за власний кошт. Середній "противірусний кошик" обходиться у близько 1000 рублів – майже 400 гривень. Якщо ж туди додаються антибіотики чи сильні імуностимулятори – вартість може вирости в рази.

Чиновники від медицини стверджують, що місцеві закони виділили ліки для двадцяти тисяч севастопольських пільговиків. Проте, хто саме входить у ці категорії – змовчали і зізналися – своїм правом на безкоштовні пігулки скористалися лише 2,5 тисячі севастопольців з двадцяти.

Почалися складнощі і з "безкоштовними" ліками. "Мені призначили звичайний аспірин. Його можна було безкоштовно отримати лише у аптеці поліклініки №2 і лише протягом двох тижнів. Але там кажуть, що це якась помилка, аспірину за бюджетний кошт в них зараз немає - є лише за гроші. І треба або приходити до них щодня і питати про цей безкоштовний аспірин, або купляти його самостійно. Добре, що це просто аспірин, а не щось дорожче", - розповідає чоловік років 50-ти з Севастополя, який не хоче розкривати своє ім'я.

Складно стало також записатися на операцію або навіть на прийом до лікаря - крізь черги. Наприклад, спочатку ви стоїте у черзі у реєстратуру, а потім - у черзі до свого лікаря.

Виявилося також, що технічний персонал лікарень майже не отримав додаткових грошей. Тому працівники тієї самої поліклініки №2 іноді просять когось з молодих пацієнтів поміняти лампочку - нема кому залізти на драбину.

Ще одна новина - лікарі не віддають медичні карти пацієнтам. Документи з інформацією про хвороби належать медичним закладам. Саму інформацію можна отримати - замовити витяг. Але реакція лікаря на таке прохання може бути дивною. Ось приклад такої реакції. На відео - головлікар міської лікарні №1 Севастополя Сергій Вардосанідзе:

Листи Путіну

За української влади кримчани могли вільно висловлювати своє незадоволення у пресі або під час масових заходів. Зараз у Криму поширений інший вид протесту - відкриті звернення до Путіна. В одному з таких листів лікарі швидкої допомоги, наприклад, пишуть, що за України їм працювалося краще.

"Фактично ж, ситуація не лише не покращилася, а стала набагато гіршою від тої, що була до 16-18 березня 2014 р…. Скорочення кількості бригад ШМП, підвищення навантаження на бригади ШМП, що залишилися, погіршення умов роботи… як наслідок – на порядок почастішали випадки запізнень (по7-8 годин)", - це цитата зі звернення колективу Центру екстреної медичної допомоги Севастополя.

Замість сорока потрібних бригад, у швидкій міста нині працюють лише 15-18. Звичайно, що чергувань в рази більше, ніж припадає за законом. Проте, надбавки їм ніхто не оплачує.

Один з фельдшерів швидкої анонімно розповів LB.ua, що бували випадки, коли молоді спеціалісти попри перенавантаження отримували голі оклади – близько 5000 рублів. На гривні це близько 2000. Проте, ціна життя в Севастополі іноді вища за московську. Дешевші за середньоросійські у Криму лише місцеві овочі і фрукти та продукти, які й досі везуть з материкової України. Решта – і житло, і ліки, і харчі – дорожчі за українські, навіть столичні, в середньому в два-три рази.

Тому очікувані "космічні" зарплати російських лікарів виявилися щонайменше тими самими, а то й гіршими за українські (якщо дивитися на купівельну спроможність). Так, працівники онкологічного центру Севастополя у такій самій формі – у листі до Путіна – поскаржилися: премії та надбавки у їхній лікарні отримує лише керівництво. Звичайні ж лікарі у липні 2015 року отримали на руки по 18000 рублів. Це середня ціна по Севастополю за оренду однокімнатної квартири з ремонтом. На українські гроші це близько 7000 гривень. Медичні сестри ж отримали мало не втричі менше – від 6000 до 12000 рублів. Тобто від 2000 до 4000 гривень.

Не дивно, що у червні з онкологічного центру звільнилося 22 фахівця. Тепер замість 206 людей за штатом тут працюють лише 160. При цьому, скаржаться лікарі, "паперова" робота збільшилася у рази.

"За нинішнього керівництва у диспансері застосовується система рабства, тому що люди за копійки працюють за межами робочого часу, а вирок адміністрації – "не подобається – звільняйтеся, прийдуть нові", звідки, з материка????? Поприходили, бачили – приймаються усі, в основному з випробувальним терміном, тому що не мають відповідної спеціалізації або з простроченими документами", - пишуть лікарі у листі до Путіна.

Медики підозрюють, що незносні умови нове російське керівництво створює спеціально – аби відкрити місця для російських спеціалістів. І вже в них у Криму будуть нормальні зарплати і умови праці.

А ось медики міської лікарні №5 Севастополя, де працюють 1400 людей, вже отримали нового керівника з Росії - Оксану Мармуту. За два місяці після її призначення колектив лікарні почав скаржитися. Ось відео зустрічі колективу з представником Путіна у Севастополі Сергієм Меняйло.

Поки ж тривають медичні баталії, севастопольці призвичаюються до принад місцевої медицини. Хтось стоїть у чергах за талонами до ексклюзивних спеціалістів – з шостої ранку. Хтось шукає нові заробітки, щоб перевестися до приватної клініки. Один прийом фахівця у такій клініці коштуватиме 500-1000 рублів, тобто 200-400 гривень за консультацію.

Олена СоколанОлена Соколан, журналістка з Криму
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram