ГоловнаСуспільствоВійна

Демобілізовані солдати компенсують державі втрати в десятиразовому розмірі

Командири не завжди проводять розслідування за фактом навіть бойових втрат і не списують їх, захисники Вітчизни платять значні штрафи зі своєї зарплати

Демобілізовані солдати компенсують державі втрати в десятиразовому розмірі
Артиллерист меняет резиновые тапочки на обувь, привезенную волонтерами
Фото: Макс Требухов

Військові, які повернулися з фронту, змушені платити за втрату амуніції, форми та інших виданих державою речей штраф у десятиразовому розмірі, якщо ці речі не списують командири. Про це йдеться в статті Неллі Вернер "Бережіть капці".

Як розповів LB.ua волонтер Дмитро Хохлов, втрата казармених капців несподівано обернулася для захисників країни штрафом 600 гривень: "Це гумові капці, швидше за все, волонтерські. Звідки така вартість намалювалася, незрозуміло - їх взяли на баланс по 60 грн, а рахунок хлопцям за них виставили на 600 грн, тому що компенсація державі виплачується в десятиразовому розмірі".

Оплачувати доводиться все: загублені старі форму і берці, які списуються після здачі, спальники, казанки і навіть радянські каски, які не захищають у бою.

Іноді військові за пропозицією "речовиків" у своїй частині дають хабарі за списання форми та амуніції, яких бракує.

Основна проблема при звіті за отримане армійське майно - те, що військовослужбовці не знають своїх прав. У разі втрати майна армії військовий повинен написати рапорт, на підставі якого командир проводить розслідування. За його підсумками можна списати речі, якщо втрата була ненавмисною. Крім того, командири повинні своєчасно списувати майно, втрачене в результаті бойових дій, пожеж та інших подій, в яких бере участь підрозділ. Але командири не завжди оформляють відповідні документи. При цьому вони не несуть відповідальності за неінформування бійців про необхідність проведення розслідування.

Активісти ГО "Юридична сотня" пропонують внести низку поправок до законів та наказів Міноборони, щоб захистити права військових і збільшити відповідальність командування.

Нагадаємо, багато демобілізованих військових відчувають труднощі в отриманні статусу учасника бойових дій, який надає їм заслужені пільги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram