ГоловнаСуспільствоОсвіта

Перехресний вступ з бакалавра на бакалавра?

Змінювати умови прийому до ВНЗ у переддень вступної кампанії стало звичним ділом в Україні. Проте цього року від Міністерства освіти та науки таких змін дійсно очікує чимало цьогорічних випускників бакалаврів, яких, як грім серед ясного неба, прикро вразила новина про заборону так званого перехресного вступу.

Фото: Макс Левин

Нагадаю, що на початку року розголосу набув судовий позов Києво-Могилянської академії до МОНу, в якому Могилянка добивалась права приймати на магістерські програми випускників-бакалаврів інших спеціальностей. Тоді суд не задовільнив вимог позивача, а міністерство дозволило лише частковий перехресний вступ за якоюсь дивною логікою. Наприклад, на магістратуру з журналістики дозволили йти економістам, а фінансистам - зась. У філософії можуть себе спробувати політологи, але соціологи у політології - вже ні.

Однак справа на цьому не закінчилась, адже у березні з’явився Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка , ефективна держава" – тої самої програми Президента Януковича. Цей план дій окремим пунктом передбачає затвердження вимог до здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра на основі рівня бакалавра з іншої галузі знань. Йдеться навіть не про споріднені спеціальності, а саме різні галузі знань. Тобто не про вступ із бакалавром соціології на політологію, а про те, як після соціології піти, наприклад, на міжнародні відносини, етнологію, журналістику чи економічну теорію.

Суд постановил, что направление образовательно-квалификационного уровня магистра должно соответствовать направлению бакалаврата. Мы с этим не согласны и будем подавать апелляцию — вплоть до Европейского суда по правам человека.

— Андрей Гук, адвокат фирмы ЛББК, представляющей интересы НаУКМА в суде

Виконати вказівку Президента міністр мав до кінця травня. 14 травня пан Табачник видав наказ, яким вніс певні зміни в умови прийому до ВНЗ. Однак вони жодним чином не стосуються перехресного вступу. Наказ додає новий пункт:

«Вищі навчальні заклади мають право приймати на навчання осіб, які здобули базову або повну вищу освіту, для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста або бакалавра за іншим напрямом підготовки (спеціальністю) у межах вакантних місць ліцензованого обсягу відповідно до правил прийому до вищого навчального закладу».

Як бачимо, про вступ на магістратуру не написано ані слова. Йдеться про те, що людина з бакалавром, спеціалістом чи магістром з певної спеціальності може вступати на молодшого спеціаліста чи бакалавра з іншої? Але ж це може зробити будь-яка людина, яка закінчила середню школу, незалежно від того, в якому університеті та на якій спеціальності вона вчилась. Може здатись, що мова йде про право на другу безкоштовну вищу освіту, але одразу скажу, що це забороняє чинний Закон «Про вищу освіту». Важливо й те, що той пункт умов прийому, який регулює вступ саме на магістратуру, залишився без змін.

Отже, фактично міністерство провалило завдання Президента та проігнорувало суспільну вимогу забезпечити можливість перехресного вступу. До старту вступної кампанії залишався ще місяць, цього часу цілком вистачить, аби врятувати тисячі бакалаврів від безвиході.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram