ГоловнаСуспільствоЖиття

Судно з українсько-російським екіпажем обігнуло Північний полюс

Команда наважилася проплисти максимально близько до центру Землі.

Судно з українсько-російським екіпажем обігнуло Північний полюс

Яхта "Скорпіус" з українсько-російським екіпажем за 60 днів обігнула Північний полюс.

Про це повідомила прес-секретар експедиції Анна Суботіна.

"Навколосвітня полярна вітрильна експедиція на яхті "Скорпіус" завершила плавання навколо Арктики в місті Какорток (південний захід Гренландії) - в тій самій точці, де почався арктичний етап. Уперше у світі вітрильне судно обігнуло Північний полюс, пройшовши всі часові пояси лише за 60 днів", - сказала Суботіна.

За її словами, замкнувши кільце навколо Арктики, моряки "Скорпіус" установили відразу три рекорди. Перший - зі швидкості навколосвітнього плавання навколо Арктики (швидше на однокорпусному вітрильнику цього ще ніхто не робив), другий - з дальності заходження в північні широти Арктики вітрильного судна, третій - дві навколосвітки (Південний і Північний полюси) за один рік.

Анна Суботіна повідомила, що екіпаж наважився обігнути Північний полюс максимально близько до центру Землі, коридором у районі 77-82 градуса північної широти від Шпіцбергена до Канадського Арктичного архіпелагу. Це північніше від Землі Франца Йосипа, Північної Землі, Новосибірських островів. До сьогодні цим маршрутом Північний морський шлях долали тільки за допомогою криголамів. Судна іншого класу, тим паче вітрильні, так далеко заходити не наважувалися, наголосила вона.

Вона нагадала, що це вже не перше досягнення екіпажу "Скорпіус", яке 18 вересня 2011 року вирушило в навколосвітнє плавання навколо Південного і Північного полюсів. Перший рекорд моряки встановили під час експедиції навколо Антарктиди - з дальності заходження в південні широти (74 паралель південної широти в морі Росса).

За минулий рік 100-футова (29,5 м) яхта з 7 відважними моряками (4 росіян і 3 українці) на борту подолала більш ніж 50 тисяч морських миль через всі океани і полярні моря планети. Це понад 90 тисяч кілометрів під вітрилом у практично не вивчених районах Світового океану, з нечувано екстремальним маршрутом, через крижані шторми, льоди і тумани, полярний холод. Протягом плавання інтернаціональний екіпаж яхти "Скорпіус" виконав кілька наукових програм, пов'язаних із морською біологією, і протестував навігаційну систему "ГЛОНАСС" у полярних широтах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram