ГоловнаСуспільствоЖиття

Рада посилила покарання за неправдиві повідомлення про замінування

У науково-експертному управлінні вважають, що зміни в законодавстві не допоможуть вирішити проблему.

Рада посилила покарання за неправдиві повідомлення про замінування
фото из архива
Фото: EPA/UPG

Верховна Рада посилила покарання за неправдиве повідомлення про підготування вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують життю людей та іншими тяжкими наслідками.

Парламент встановив безальтернативне покарання у вигляді позбавлення волі терміном від двох до шести років.

За відповідний законопроект №10553 в цілому проголосували 264 депутати з мінімально необхідних 226.

Рада виключила з санкції частини 1 статті 259 Кримінального кодексу такі альтернативні види основного покарання як штраф, арешт і обмеження волі з одночасним встановленням безальтернативного виду покарання у вигляді позбавлення волі на відповідний термін.

Крім того, парламент посилив санкції за здійснення тих самих дій, якщо вони спричинили тяжкі наслідки або здійснені повторно, і збільшив термін позбавлення волі з 2-7 років до 4-8 років.

Водночас, у висновку Головного науково-експертного управління наголошується, що, як показує практика, збільшення терміну покарання, особливо у вигляді позбавлення волі, не тільки не досягає мети виправлення засуджених та запобігання новим злочинам, але і часто призводить до скоєння засудженими нових злочинів.

Також, на думку управління, запропоновані в законопроекті санкції не тільки не стануть профілактичним фактором у боротьбі з такими злочинами, але й можуть призвести до того, що значна кількість неповнолітніх осіб, які, як правило, є суб'єктами цього злочину, після відбуття покарання продовжуватимуть злочинну діяльність.

Ініціатор законопроекту - Кабінет Міністрів.

Нагадаємо, співробітники Служби безпеки України в Дніпропетровській області 6 червня затримали підозрюваного в неправдивих погрозах вчинити теракт у Дніпропетровську.

27 квітня в громадських місцях у центрі Дніпропетровська з невеликим проміжком часу сталися чотири вибухи невідомих пристроїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram