ГоловнаСуспільствоЖиття

Як замміністри сосновий бір саджали

У День довкілля у лісівників є традиція – витягувати міністрів і їхніх заступників в ліс, на посадку дерев. У Небелицьке лісництво Макарівського держлісгоспу чиновників супроводжував Микола Шершун – народний депутат і голова Держкомлісгоспу за сумісництвом.

Як замміністри сосновий бір саджали
Фото: Михайлина Скорик

Всі фото: Михайлина Скорик

Інженер лісового господарства за освітою, він – один з небагатьох VIPів, що володів „Мечем колесова” – так називається лісопосадочна лопата. Більшість присутніх освоювали цей інструмент вперше. Садили сосну.

Максим Стріха, заступник Міністра освіти з наукових питань, працював з напарником – Анатолієм Дзюбаком, замміністра праці, відповідальним за тендерні закупівлі та держпідприємства.

На посадці вони суттєво випереджали конкуруючу пару – у складі Любові Королькової, сільського голови села Борівка (до території якої належить ліс) та Юрія Авксеньєва, заступника міністра Кабінету Міністрів.

Виручити колегу вирішив сам голова. „О, Юрій Анатолійович відстає. Треба брати шефство!” – сміявся він, але, коли взявся за лопату, просувався перед не набагато швидше.

Дехто, як перший заступник голови Держкомстату Вадим Піщейко, за звичкою одягнувся, як на роботу. Довелося копати ямки в костюмі.

Заступник міністра внутрішніх справ каламбурив: „От раніше ми тільки злочинців і коноплю саджали, а тепер доводиться освоювати посадку сосни”.

- Ну як? Садити ліс те саме, що й картоплю, чи простіше? – поцікавився „Лівий берег” у п. Авксеньєва. І отримав лопату в руки – щоб спробувати самій.

Виявилося, посадити навіть дві сосни – справа нелегка. Тільки вага лопати – 5,5 кг! „До вечора ви відчуєте всі 55!”, - сміялися лісівники.

На відміну від картоплі, треба дбати, щоб не пошкодити корінь однорічного сіянця. А ще - міцно притискати посаджене – щоб у ямці не залишилося повітря. Інакше не виживе!

Стандартна денна норма – 200 садженців. Проте небагато хто з присутніх зміг виконати її самотужки – допомагали і діти, і фахівці - половині заступників голови Держкомлісу довелося потриматися за лопату.

„Заморимо замів – Азаров не пробачить”, - заохочував своїх підлеглих Микола Шершун, щоб ті забирали лопати у гостей. 2,5 години - і гектар лісу зеленів рівними рядочками.

Це місце легко віднайти – на пам’ять про трудовий подвиг замміністрів встановили камінь з табличкою і посадили навколо молоді дубочки.

При залісненні гектару лісосіки жоден міністр уряду Азарова не постраждав. Ніхто з них просто не приїхав, обмежившись заступниками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram