ГоловнаПраво

​З Верховної Ради відкликали законопроєкт про розстріл дезертирів

Документ викликав хвилю обурення в соціальних мережах. 

​З Верховної Ради відкликали законопроєкт про розстріл дезертирів
Фото: rada.gov.ua

Законопроєкт про право вбивати солдатів у разі самовільного залишення місця дислокації та невиконання наказів командування відкликано з парламенту.

Про це йдеться на сайті Верховної Ради.

У графі про проходження ініціативи вказано, що проєкт відкликано.

Авторами документа зазначені "слуги народу" Мар’яна Безугла, Олександр Алексійчук, Олександр Бакумов, Сергій Гривко, Галина Третьякова, Віталій Войцехівський, Георгій Мазурашу, Олександр Федієнко.

5 травня вони зареєстрували проєкт закону №7351. 

Автори пропонували прибрати із законодавства рядок, який передбачає застосування зброї проти порушників статуту, "не призводячи до смерті військовослужбовця". Мова йде про непокору солдата, опір чи загрозу командиру, застосування армійцем насильства і дезертирство. 

Профільний комітет законопроєкт пропустив з поправкою, що застосування зброї та заподіяння смерті можливе тільки в разі загрози життю командира або його підлеглих.

Відповідно до чинного законодавства та статуту ЗСУ, наразі дозволяється застосування зброї командирами "для припинення кримінального порушення, якщо в інший спосіб її припинити неможливо". 

Кримінальними правопорушеннями за умов воєнного стану, бойової обстановки вважається: непокора, опір чи загроза начальнику, застосування насильства, дезертирство.

24 травня на сайті ВРУ змінився авторський колектив законопроєкту. Серед авторів залишилися лише два народні депутати: Георгій Мазурашу та Олександр Федієнко.

LB звернувся до основної авторки законопроєкту та членкині комітету Мар’яни Безуглої за роз’ясненнями. Однак вона, як і голова комітету Олександр Завітневич, не надали своїх коментарів.

Член комітету та нардеп фракції "Голос" Роман Костенко у спілкуванні з LB зазначив, що наразі "не на часі внесення таких ініціатив. Ті, хто це роблять, нехай краще приїжджають зараз на Миколаївщину, де ми продовжуємо боронити нашу землю".

Врешті, сьогодні скандальний проєкт було знято з розгляду.

Нагадаємо, у ВР працюють над законопроєктом, який передбачає заборону колаборантам займати виборні посади, зокрема, бути народними депутатами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram